Raste broj smrtno stradalih u tsunamiju na Solomonskom otočju

DVA POTRESA u južnopacifičkom podmorju uzrokovala su pojavu tsunamija čiji su desetak metara visoki valovi u ponedjeljak odnijeli živote najmanje 12 ljudi.

Prve informacije javljale su o 6 odnosno 8 smrtno stradalih osoba, no strahuje se da će konačan broj biti još veći. Između 10 i 20 osoba zasad se smatra nestalima, no konačni podaci mogu se očekivati tek kroz nekoliko dana nakon smirivanja situacije.

Među stradalima nalaze se i 80-godišnja starica te jedno malo dijete, doznaje se od premijera Solomonskog otočja Manasseha Sogavarea.

Sreća u nesreći je što je tsunami udario tijekom dana tako da je stanovništvo otočja na vrijeme uočilo znakove upozorenja od nadolazećeg tsunamija i potražilo zaklon u višim predjelima naseljenih otoka.

Visoki morski valovi nastali nakon potresa uništili su mjesto Gizo na zapadu otočja rušeći pred sobom manje objekte i uzrokujući veliku materijalnu štetu.

Zbog potresa magnitude 7,6 stupnjeva po Richteru poslano je upozorenje za tsunami na južnom Pacifiku i blaže upozorenje za Havajsko otočje.

Prema priopćenju američkog Geološkog instituta, potres je zabilježen na oko 10 kilometara pod oceanskim dnom, 350 kilometara sjeverozapadno od Honiare, glavnog grada Solomonskog otočja.

Centar mjesta Gizo nakon prolaska valova ostao je u velikom neredu, a kuće koju se se nalazile bliže morskoj obali srušene su i uništene. Na ulicama su se mogli vidjeti čamci koje je s obale donijela poplava.

Gizo je regionalno središte udaljeno oko 45 kilometara od mjesta u kojem se pretpostavlja da je bio epicentar snažnog potresa.

I.K.
Foto: AFP

Pročitajte više