Ratka Mladića u banci čeka 190 tisuća kuna od nepodignutih mirovina

NAJTRAŽENIJI haški bjegunac Ratko Mladić pravi je milijunaš, jer ga na tekućem računu u banci čeka 1.946.000 dinara (oko 190 tisuća kuna). Ti su novci zapravo 32 generalske mirovine, koje su se nakupile, jer su blokirane još od 1. siječnja 2006. godine, a to je za beogradski Press potvrdio i srpski fond za socijalno osiguranje vojnika obveznika pri ministarstvu obrane.

Mladić, kao niti jedan član njegove obitelji, ne može podići te novce, sve dok taj haški bjegunac i ratni zločinac ne bude uhićen. "Taj je novac blokiran, to je točno. Njegov je i nitko ga ne dira, ali ga nitko ne može ni podići sve dok je Mladić u bijegu", kazao je ministar obrane Dragan Šutanovac.

Članovi Mladićeve obitelji zadnji put su njegovu mirovinu podigli 2005. godine, a sumnjalo se kako ovlaštenje za podizanje Mladićeve mirovine ima čak i jedan njegov prijatelj, bivši pripadnik vojske. Otad su počele ozbiljne kontrole, a u travnju 2006. godine je u Skupštini SCG donijet i zakon o zamrzavanju cjelokupne imovine haških bjegunaca.

"Tek s uhićenjem Ratka Mladića i odlukom suda o stavljanju van snage odluke o zamrzavanju njegove imovine, on bi ili onaj koga on ovlasti za to, mogao podići sav taj novac", rekao je za Press službenik jedne od poslovnih banaka.

K.S.
Foto: AFP (Arhiva)

Pročitajte više