Ratni zapovjednici: Haaška optužnica negira elementarno pravo postojanja hrvatske države

RATNI zapovjednici i članovi Zapovjedništva bivšeg Zbornog područja Split izrazili su danas ogorčenost zbog uhićenja i postupanja prema njihovom zapovjedniku, generalu Anti Gotovini, te naglasili kako Haaška optužnica protiv generala Gotovine negira elementarno pravo postojanja hrvatske države.

Ratni zapovjednici i najbliži suradnici generala Gotovine okupili su se danas u zadarskom hotelu Kolovar, te novinarima pročitali priopćenje u kojem ističu da "kao svjedoci svih događaja, izražavaju ogorčenost s uhićenjem i tretmanom jednog od najvećih sinova hrvatskog naroda. Naš zapovjednik, hrvatski general Ante Gotovina, na briljantan vojnički način vodio je sve hrvatske ratnike i branitelje kroz teške i krvave bitke do konačne slobode hrvatskog naroda i domovine Hrvatske", ističe se u priopćenju.

Ratni zapovjednici i članovi Zapovjedništva bivšeg Zbornog područja Split navode kako su u rat išli "izboriti slobodu za hrvatsku državu i njenu neovisnost", da "ne žele biti instrument ničijeg političkog potkusurivanja", te da "kao svjedoci svih ratnih događaja i časnog držanja generala Gotovine, svjedoče njegovu nevinost i dižu svoj glas protiv nepravde i neistina".

"Nikada nećemo prihvatiti bezočne pokušaje revidiranja Domovinskog rata i tijeka novije hrvatske povijesti a po kojima se operacija Oluja stavlja u kontekst organiziranog zločinačkog pothvata", navode u priopćenju Ratni zapovjednici i članovi Zapovjedništva bivšeg Zbornog područja Split.

Također dodaju kako je "Haaška optužnica protiv generala Gotovine doslovce optužnica protiv svih hrvatskih branitelja, sudionika Domovinskog rata kao i cijelog hrvatskog naroda", te da "svojim sadržajem osobno i kolektivno vrijeđa te negira elementarno pravo postojanja hrvatske države".

Ratni zapovjednici i članovi Zapovjedništva bivšeg Zbornog područja Split navode i kako je "djelovanje generala Gotovine bilo obilježeno časnim držanjem, humanošću i stalnim insistiranjem na vojničkom držanju i profesionalizmu".

Zato su zatražili od odgovornih u javnom i političkom životu da svojim djelovanjem daju punu potporu generalu Gotovini.

"Tražimo od Vlade RH i Hrvatskog sabora da se slučaj prepusti pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, da se generalu Gotovini omogući obrana sa slobode, da se odvjetničkom timu stavi na raspolaganje sva arhivska građa, dokumentacija, da se pruži puna pravna i financijska potpora obrani, i da se vrate nepravedno oduzeta građanska prava supruzi generala Gotovine", navodi se u priopćenju ratnih zapovjednika i članova Zapovjedništva bivšeg Zbornog područja Split, koje je pred brojnim novinarima pročitao umirovljeni stožerni brigadir Marko Rajčić.



Pročitajte više