Ratni zločinac Vojislav Šešelj najavio zahtjev za oslobađanje iz haškog pritvora

RATNI zločinac i haški pritvorenik Vojislav Šešelj najavio je pred Haškim tribunalom da će zatražiti svoje oslobađanje iz pritvora jer smatra da tužitelji nisu dokazali njegovu krivnju ni u jednoj od točaka optužnice, prenosi danas beogradski Blic.

Šešelj je to najavio nakon izjave predsjednika sudskog vijeća Jeana-Claudea Antoinettea da bi ispitivanje svjedoka u sudskom postupku protiv Šešelja moglo biti dovršeno do kraja ožujka ove godine.

Nakon završetka ispitivanja svjedoka podnosi zahtjev za oslobađenje

Ratni zločinac Šešelj, kojemu se sudi za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH u vremenu od 1991. do 1993. godine, najavio je kako će odmah nakon završetka ispitivanja svjedoka podnijeti zahtjev za oslobađanje.

Prema pravilima Haškoga suda, optuženi ima pravo na kraju dokaznog postupka zatražiti oslobađanje prema svim točkama optužnice za koje smatra da nisu dokazane, a konačnu odluku o tome hoće li se zahtjevu udovoljiti ne donosi sudsko vijeće.

Iako je najavio da neće, Šešelj bi ipak mogao iznijeti obranu

Ukoliko Šešeljev zahtjev bude odbijen, suđenje bi se trebalo nastaviti iznošenjem dokaznog materijala obrane. Iako je Šešelj ranije tvrdio da neće izvoditi dokaze za svoju obranu niti saslušavati svjedoke, nedavno je ipak najavio kako bi mogao promijeniti stav i ipak iznijeti obranu.

Pročitajte više