RAY BRADBURY UZRUJAN ZBOG ALUZIJE U NASLOVU FILMA MICHAELA MOOREA

Ray Bradbury, autor slavnog znanstvenofantastičnog romana "Fahrenheit 451" nije ljubitelj filmova redatelja Michaela Moorea, piše u izvješćima u srijedu. L

Prošlog je mjeseca Moore osvojio uglednu Zlatnu palmu na međunarodnom filmskom festivalu u Cannesu za dokumentarni film "Fahrenheit 9/11" koji kritizira odnos američkog predsjednika Georgea W. Busha prema terorističkim napadima iz 2001. godine.

U telefonskom intervjuu stokholmskom dnevniku iz svojeg doma u Los Angelesu, 84-godišnji pisac kazao je kako ga uzrujava što je Moore "ukrao" naslov njegova poznatog romana o cenzuri.

"Ja mislim da je Michael Moore kreten. Ukrao mi je naslov i promijenio brojke, a da me nije pitao za dopuštenje", navodno je rekao Bradbury za Dagens Nyheter.

Bradbury je kazao kako je bezuspješno pokušavao kontaktirati Moorea i njegovu producentsku tvrtku kako bi im izrazio svoje neslaganje.

Prikazivanje Mooreova filma bilo je upitno nakon što ga je tvrtka Walt Disney Co. odbila distribuirati jer je politički kontroverzan, ali Harvey i Bob Weinstein, braća koja vode Miramax Films, kuću u Disneyevu vlasništvu, smislila su rješenje. Njih su dvojica iz vlastita džepa otkupila prava za film za otprilike šest milijuna dolara.

U utorak su njihovi partneri u tom pothvatu objavili da će "Fahrenheit 9/11" 25. lipnja prikazivati Lions Gate Film, IFC Films i Fellowship Adventure Group, tvrtka koju su Weinsteini osnovali za distribuciju Mooreova filma.

Moore želi da distribucija počne vikend uoči 4. srpnja, američkoga Dana nezavisnosti.

"Fahrenheit 9/11" kritizira Bushevo ponašanje u vezi s terorističkim napadima na SAD 11. rujna 2001., a progovara i o vezi Busheve obitelji s Osamom bin Ladenom. Film je u svibnju nagrađen Zlatnom palmom na festivalu u Cannesu.

Moore je dobio Oscara za najbolji dokumentarac 2002. za svoj film "Bowling for Columbine", koji je kritički progovorio o američkoj kulturi nošenja oružja.

(Hina) xbnš/xvm ydgk

Pročitajte više