Razina radioaktivnog joda u moru kod Fukushime 1.250 puta veća od normalne

RAZINA radioaktivnog joda u moru nedaleko od oštećene nuklearne elektrane Fukushima Daiichi je 1.250 puta viša od normalne, izvijestila je Japanska agencija za nuklearnu i gospodarsku sigurnost u subotu, a prenio CNN.


U uzorcima uzetima u petak ujutro kod mjerne stanice 330 metara udaljene od obale, u kubičnom metru vodu nalazilo se 50 bekerela radioaktivnog joda. Dan ranije izmjerena su četiri bekerela, što je 104 puta više od normalnoga.

Takve visoke vrijednosti impliciraju da radijacija nekim putem dolazi u ocean. Službenici Tokyo Electric Powera CNN-u su rekli da nisu sigurni kako je došlo do takvog porasta. Nagađaju da je voda mogla pokupiti jod s obale ili da je ozračena voda iz zgrada elektrane došla do oceana.

Japanska agencija za nuklearnu i gospodarsku sigurnost je objasnila da bi ispijanje takve vode bilo opasno, ali da će utjecaj na život podmorja biti "relativno minimalan" jer će se radijacija raspršiti oceanom i ublažiti. Tako je i radioakitivnost izmjerena nekoliko kilometara od obale relativno malena.

Pročitajte više