Reakcija sindikata na najavu Deutsche Telekoma da će smanjiti broj zaposlenih unutar društva srednje Europe

SKRAĆIVANJEM radnog vremena na 36-satni radni tjedan samo u Hrvatskom telekomu (HT) sačuvalo bi se gotovo tisuću radnih mjesta, priopćio je danas Republički sindikat radnika hrvatske pošte i telekomunikacija nakon sastanka predstavnika tog sindikata te Sindikata telekomunikacija Slovačke i Sindikata pošte i telekomunikacija Mađarske, održanog 24. i 25. lipnja u Novom Vinodolskom.

Razlog tom sastanku, kako se dodaje, jest najava Nadzornog odbora Deutsche Telekoma da će unutar društva srednje Europe smanjiti broj zaposlenih za desetak tisuća.

Sindikati imaju jedinstveno stajalište da se ne smije olako dopustiti smanjivanje broja zaposlenih jer ima mnogo mogućnosti koje se učinkovito primjenjuju u "Društvu matici".

Deutsche Telekom odustao je od smanjivanja oko 20.000 radnika, kako se ističe, zahvaljujući uvođenju novih tehnologija, restrukturiranju, prekvalifikaciji i doškolovanju te smanjivanju radnog vremena na 34 sata na tjedan.

No, Sindikat radnika hrvatske pošte i telekomunikacija upozorava kako nijedan od tih "recepata" Deutsche Telekom ne namjerava primijeniti ni u jednom od tri društva (HT, ST i MATAV).

Predstavnici triju sindikata odlučni su u obrani radne i socijalne budućnosti svojih članova i svih radnika te traže da njihovi radnici u Deutsche Telekomu ne budu radnici drugog reda. Istodobno zahtijevaju da se svi načini skrbi o radnicima u Deutsche Telekomu primijene i na hrvatske, slovačke i madžarske radnike, a prednost daju primjeni najbržeg modela zaštite radnika - skraćivanju tjednoga radnog vremena.

Sindikati su zatražili sastanak s predsjednikom Uprave Deutsche Telekoma Kai Uwe Rickeom, a u suprotnom su spremni na zajedničke sindikalne aktivnosti.

(Hina) pp/xmc ymc

Pročitajte više