Reakcije na diplomatkinju rasisticu: "Kako je takva osoba uopće regrutirana?"

Foto: Facebook

PRVA tajnica veleposlanstva Republike Hrvatske u Berlinu Elizabeta Mađarević tvrdi kako je njezin Facebook profil, na kojem su objavljivani rasistički i ksenofobni stavovi, hakiran.

"Moj profil je hakiran i začuđena sam onim što se prenosi. Ja u svemu na službenim dužnostima dijelim politiku Vlade RH. Nitko me od novinara nije zvao ni pitao za tu izjavu", rekla je Mađarević u izjavi za Fenix Magazin. 

Dodala je kako je cilj navodnog hakerskog napada "vlada i novi ministar vanjskih poslova Goran Grlić-Radman koji je donedavno obnašao funkciju veleposlanika u Berlinu".

Ministarstvo je hitno pozvalo na razgovor, ali nije smijenilo

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo je odmah jučer nakon što je Index prvi objavio screenshotove njezinih rasističkih i homofobnih postova na Facebooku. 

Pozvali su je na razgovor, ali je zasad nisu smijenili. Ogradili su se od njezinih objava.

Reakcije: Njezina privatnost je ograničena

Goran Bandov, prodekan Visoke škole međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld, objašnjava za N1 kako je diplomat osoba koja zapravo isključivo štiti interese svoje države. 

"On tamo predstavlja državu i on štiti interese. On zapravo privatnost posjeduje, a ta privatnost jednog diplomata je ograničena njegovom ulogom u diplomaciji", kaže Bandov.

I iskusni diplomati tvrde da javnost treba dobiti odgovore.

Bivšeg veleposlanika u Parizu Mirka Galića zanima kako je uopće jedan diplomat regrutiran u diplomatsku službu, "a da u sebi sadrži opasnost da na toj razini nepoznavanja elementarnih, društvenih, političkih i etičkih vrijednosti zastupa Hrvatsku".

Elizabeta Mađarević je 2012. imenovana savjetnicom tadašnjeg potpredsjednika vlade Nevena Mimice, a karijeru je nastavila i u njegovom uredu u Bruxellesu.

Pročitajte više