Reakcije na nove mjere, Huić: Ovo je prilika da javni sektor ne bude svijet za sebe

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

HRVATSKA gospodarska komora (HGK) i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zadovoljne su predloženim mjerama za pomoć gospodarstvu koje je danas predstavio premijer Andrej Plenković, budući da su, kako ističu, uvaženi njihovi prijedlozi i argumenti.

>>> Poduzetnici zadovoljni Plenkovićevim mjerama: "Ovo je tek početak zajedničke borbe"

Plenković je predstavio dodatne mjere za očuvanje radnih mjesta i pomoć gospodarstvu o kojima će vlada sutra odlučivati, a među njima je podizanje iznosa minimalne plaće na 4000 kuna neto, dok će dio poduzeća djelomično ili u cijelosti biti oslobođen od poreznih obveza za travanj, svibanj i lipanj.

Gospodarska komora: Vlada prihvaća naše prijedloge

"Zadovoljni smo i novim mjerama i dinamikom njihova donošenja. Drugi set mjera pokazuje da se ide u oslobađanje plaćanja doprinosa i dijela poreza za tvrtke kojima je zbog krize poslovanje obustavljeno. To nas raduje jer je to ono što gospodarstvo traži i treba", istaknuo je predsjednik HGK Luka Burilović, napomenuvši da vlada prihvaća njihove prijedloge i argumente.

"U ova dva seta mjera dobili smo jasnu poruku da nam je svima cilj zadržati likvidnost privatnog sektora i radna mjesta. Ovo je i dokaz da imamo gospodarske mjere koje uvažavaju činjenicu da se štednja i rezanja ne provode u doba krize, koliko je god to moguće", kazao je Burilović komentirajući drugi paket mjera koji je predstavio Plenković.

Napomenuo je i kako nitko ne može znati koliko će kriza trajati, ali da je važno da "vlada sluša glas poduzetnika, struku i štiti radna mjesta".

 

I Udruga poslodavaca pozdravlja nove mjere

Hrvatska udruga poslodavaca pozdravlja nove mjere pomoći gospodarstvu i činjenicu da je vlada uvažila njegove prijedloge, a posebno njihov prijedlog o povećanju iznosa plaća koje pokriva država uz preuzimanje tereta doprinosa, kazao je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Pohvalio je i to što je vlada uvažila zahtjeve za oslobađanja od plaćanja poreza i doprinosa za one koji ne rade, odnosno djelomično smanjivanje za ostale.

"Smatramo da će nove mjere značajnije pomoći gospodarstvu uz dvije dodatne preporuke - mjere moraju pratiti jasni kriterij i popratna administracija mora biti svedena na minimum", kazao je.

Dodao je i kako očekuju da se i parafiskalni nameti što prije ukinu ili smanje jer također značajno opterećuju poslovanje. Majetić je rekao kako su jučer uputili poziv jedinicama lokalne vlasti da i oni pomognu gdje god mogu poduzećima na svome području.

"Moramo sačuvati gospodarstvo"

HUP pozdravlja i najavu premijera o otvaranju pregovora sa sindikatima javnog sektora. Hrvatska udruga poslodavaca, kazao je Majetić, smatra jako važnim da se javni sektor solidarizira i da također podnese dio tereta. Pritom onima koji sada pojačano rade treba dati dodatne nagrade, rekao je.

Dodao je i kako su spremni na nastavak konstruktivnih razgovora unutar Gospodarsko-socijalnog vijeća.

"Smanjivanje svih troškova poslovanja izravna je pomoć tvrtkama u zadržavanju radnika i čuvanju radnih mjesta. Pomoć gospodarstvu je jednako važna kao briga za zdravlje - moramo sačuvati gospodarstvo da bismo mogli štititi zdravlje i živote", istaknuo je Majetić.

Huić: U svom tom zlu i kaosu vidim veliku priliku

"Nove mjere čini se pokrivaju sve ono, ili veliku većinu, što su poduzetnici (Glas poduzetnika) i porezni obveznici (Lipa) tražili od vlade. Najavljene su i mjere štednje u javnom sektoru te korekcija plaća od sljedećeg mjeseca. Usput, nadajmo se da će nam se država ubrzano digitalizirati, postati brža, efikasnija i transparentnija u procesu. U svom tom zlu i kaosu vidim veliku priliku za jedan kvantni skok naprijed za nas, javni sektor, da postane stvaran servis svima nama, a ne svijet za sebe", napisao je na Facebooku Davor Huić, predsjednik udruge poreznih obveznika Lipa.

Glas poduzetnika: Vlada je spremna i zrela

Zadovoljna je i inicijativa Glas poduzetnika. Izrazili su zadovoljstvo drugim paketom mjera za gospodarstvo, napomenuvši da su te mjere u skladu sa zahtjevima koje su inicijalno definirali i poslali vladi, a pozdravljaju i najavljene mjere štednje i smanjenja javne potrošnje. 

Tim potezom vlada je pokazala zrelost i spremnost da omogući podršku privatnom sektoru da prebrodi ovu veliku krizu, istaknulo se u priopćenju.

No iz inicijative napominju da je još ostalo nejasno što je s parafiskalnim nametima.

"Pretpostavljamo da i oni spadaju u otpis obveza, vjerujemo da će to biti u potpunosti razjašnjeno sutra", naveli su u priopćenju.

Obrtnička komora također je zadovoljna

Hrvatska obrtnička komora pozdravlja drugi set mjera koje je vlada predložila, a koje su nakon "kontinuiranog dijaloga s obrtnicima rezultirale prilagodbom gospodarskih mjera sukladno njihovim traženjima".

"Ono na čemu i dalje inzistiramo i smatramo nužnim je: proširenje mjera HZZ-a na sezonske obrte, uvođenje modaliteta moratorija na obveze kredita i leasinga prilagođenog trenutnoj kriznoj situaciji i ujednačeno postupanje svih banaka. U tom dijelu, očekujemo da HNB i vlada RH jednoznačno odrede uvjete i razdoblje moratorija, kako bi se izbjegla pojedinačna pregovaranja poduzetnika. Hrvatska obrtnička komora podržava vladu RH u daljnjim pregovorima sa socijalnim partnerima, vezanim uz zahtjev HOK-a za prilagođavanje radnog zakonodavstva, s ciljem zadržavanja radnih mjesta", priopćili su iz Komore.

Reagirala i bivša premijerka

Na Twitteru se javila bivša šefica vlade Jadranka Kosor. Pitala je "kako sve mjere bez rebalansa proračuna".

SDP-ovac Peđa Grbin odgovorio joj je da "zato što je izmjenama Zakona o izvršenju vladi omogućena preraspodjela bez ograničenja".

Pročitajte više