Reakcije na pismo Radeljića: "Zašto Kolinda šuti? Ako je ovo točno - mora otići"

Foto: Pixsell/Zarko Basic

BIVŠI predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović komentirao je očitovanje Mate Radeljića, smijenjenog savjetnika Kolinde Grabar-Kitarović. 

Radeljić je objavio priopćenje u kojem opisuje kako je došlo do njegove smjene i u kojem teško optužuje djelatnike SOA-e za prijetnje.

"Ako je to sve skupa istina što tvrdi Radeljić, iako sjećamo se da je on jedan od velikih spin majstora, onda je to razlog za trenutačni razlog odlaska vrha SOA-e, a i predsjednice jer je riječ o gruboj zloporabi ovlasti i položaja", rekao je Josipović za N1.

Smatra kako "cijeli slučaj pokazuje da je predsjednica dosad bila marioneta jedne skupine, one desne".

Josipović kaže da bi se predsjednica, ako Radeljić iznosi neistine, hitno morala očitovati jer je riječ o ozbiljnoj kleveti koja u konačnici utječe i na nacionalnu sigurnost. 

"U slučaju da je šef SOA od predsjednice uistinu dobio takve naredbe od predsjednice, trebao ih je odbiti", rekao je Josipović.

Ostojić: Razmjeri skandala su opasni za nacionalnu sigurnost

Predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić za N1 televiziju komentirao je očitovanje Mate Radeljića, smijenjenog savjetnika Kolinde Grabar-Kitarović, koji tvrdi da ga je SOA, po naredbama predsjednice, pokušala zastrašiti i natjerati da podnese ostavku.

"Zatražit ću očitovanje SOA-e. Ako je točno to što navodi gospodin Radeljić, onda su razmjeri skandala koji produciraju oni koji bi trebali brinuti o nacionalnoj sigurnosti zapravo opasnost za istu", kratko je poručio Ostojić.

Kosor: Kolinda mora reagirati

Jadranka Kosor ustvrdila je da se ona ne sjeća ničeg sličnog i dodala kako se sada se otvara pitanje što je zgriješio da sad mora otići. Povukla je i paralelu sa smjenom Dragana Lozančića s čelnog mjesta SOA-e.

"Tu treba biti oprezan da javnost ne bi špekulirala, treba reagirati druga osoba koja po Ustavu bira i potpisuje izbor čelnih ljudi SOA-e, a to je predsjednik Vlade i nadležni odbor u Saboru jer, ako se taj sastanak zaista dogodio, to bi moralo značiti da je u nekoj vezi s nacionalnom sigurnosti", smatra Kosor. 

Ona također upozorava da bi predsjednica trebala što prije reagirati, jer se, ocjenjuje, na osnovi priopćenja da zaključiti da se radi o nečem ozbiljnom.

Pročitajte više