Redateljica Jasmila Žbanić u otvorenom pismu: A zašto bi ateisti plaćali crkveni porez?

KAO DA NEMA nijedan drugi politički i društveni problem, Bosna i Hercegovina uskuhala je zadnjih dana oko odluke ministra obrazovanja i znanosti Kantona Sarajevo Emira Suljagića da vjeronauk ne ulazi u prosjek školskih ocjena.

Nakon prijetećih najava šefa islamske zajednice  Mustafe Cerića o revoluciji i sarajevskom ljetu (analogija s arapskim proljećem op.a.), otvorenim pismom se oglasila ugledna redateljica Jasmila Žbanić, koja traži da ateisti prestanu plaćati vjerski porez.

"Mi ateisti svaki mjesec kroz poreze financiramo vjeroučitelje, izdržavanje vjerskih zajednica, kulturne manifestacije vjerskih zajednica kao i obnovu i gradnju vjerskih objekata. Iako nas nikada nitko za to nije pitao ili s nama vodio dijalog, mi nevjernički, uporno, plaćamo nešto s čim se ne slažemo. Zato, molim Vlade svih nivoa, a posebnu Vladu Kantona Sarajevo, da sve ateiste oslobodi plaćanja dijela poreza koji se - u bilo kojoj stavki, odnosi na vjerske izdatke, u bilo kojem materijalnom (i duhovnom) obliku", piše Žbanić.

Suljagić je od odluke izložen brojnim verbalnim napadima, javno se poziva na njegov linč i prijeti mu se, pa je prije nekoliko dana podnio ostavku, jer nije želio odustati od svoje odluke o neocjenjivanju vjeronauka. Zahtjev redateljice Žbanić i otvoreno pismo može se shvatiti i kao podrška kantonalnom ministru.

"Ovakav zakon apsolutno i dalje ne bi riješio diskriminaciju kod djece, ali bi ateistima olakšao novčanik. Cinici će odmah reći da bi se broj ateista rapidno povećao, ali ja u to nikako ne vjerujem jer pravi vjernik bi za svoju vjeru žrtvovao i puno više od povećanja poreza za 10 posto", kaže dobitnica prestižnog Srebrnog medvjeda.

Suljagićevoj odluci se žestoko usprotivila i Katolička crkva u BIH.

"Radije ću prihvatiti da moje dijete bude u školskom dvorištu sa svojim prijateljima i da "provjetrava"  mozak, dok druga djeca "deru svoje hlačice" na satu vjeronauke(nadam se da Monsinjor nije mislio na "ono" deranje hlačica i suknjica koje su mnogi vjeroučitelji primjenjivali na dječici.) Moje dijete će morati više zagrijavati stolicu iz drugih predmeta i jako rano će naučiti da se kao "manjina", bilo zbog spola, nacije, religije, moraš uvijek truditi puno više", stoji o otvorenom pismu Jasmile Žbanić kojega prenosi Radio Sarajevo.     

Pročitajte više