Redford na Kubi prikazao film o Che Guevari

AMERIČKI glumac, redatelj i producent te osnivač filmskog festivala Sundance Robert Redford prikazao je proteklog vikenda na Kubi svoj najnoviji film o Che Guevari, "The Motorcycle Diaries", udovici i djeci legendarnog gerilskog vođe.

"Došao sam predstaviti film koji sam producirao o Che Guevari i vrlo mi je drago da sam ovdje na Kubi", izjavio je Redford prije privatne projekcije u kinu Charles Chaplin u Havani.

Film je pogledao s Guevarinom udovicom, Aleidom March, sinom Camilom i kćerima Celiom i Aleiditom. Prisutan je bio i Ramiro Valdes, jedan od glavnih vojnih čelnika u kubanskoj komunističkoj vladi, koji se s Guevarom i Fidelom Castrom borio u planinama Sierra Maestre.

Film je režirao Brazilac Walter Salles prema dnevnicima koje je Guevara pisao na 9-mjesečnom putovanju motociklom po Južnoj Americi 1952., dok je bio astmatični 23-godišnji student medicine.

"Film je izvrstan", izjavila je nakon projekcije njegova udovica Aleida, koja je dnevnike dala filmašima.

"Ako pročitate knjigu koju je tata napisao na putu po Latinskoj Americi, vidjet ćete da je film vrlo vjeran originalu", rekla je kćer Celia.

Che Guevarino putovanje motociklom upoznalo ga je sa siromaštvom u Latinskoj Americi, a kasnije se pridružio Castru u Meksiku, gdje je kubanski vođa planirao i organizirao gerilski pokret na Kubi, koji je trijumfirao 1959. godine.

Guevara je smaknut 1967., nakon što su ga vojne snage uhvatile u bolivijskoj prašumi, gdje je pokušao pokrenuti još jednu revoluciju.

Redford je odletio na Kubu s filmskog festivala Sundance, gdje je film "The Motorcycle Diaries" na premijeri prije tjedan dana bio pozdravljen ovacijama.

Pročitajte više