REFERENDUM O DANSKOM PRISTUPU EU U SLUČAJU ODBIJANJA USTAVA

Danska bi mogla organizirati novi referendum o pristupu Europskoj uniji ako Danci odbace ustav EU na referendumu čiji datum još nije određen, rekao je u ponedjeljak danski ministar vanjskih poslova.

Novi referendum je "jedna od mogućnosti" ako birači odbace europski Ustav, rekao je Per Stig Moeller, prenosi danska agencija Ritzau.

"Nema plana B. Moramo razmotriti situaciju u slučaju 'ne' Ustavu, rekao je ocijenivši teško zamislivim da bi Danska mogla postići poništenje dijelova novog sporazuma, kao što je bio slučaj kod odbijanja Maastrichtskog sporazuma 1992.

Kopenhagen je od svojih partnera dobio izuzeća (zajednička obrana, jedinstvena valuta, pitanja vezana za imigraciju, azil i građanska prava) što mu je omogućilo održavanje drugog referenduma 1993. "Bio bi to moralni problem ako Danska blokira sporazum (o novom Ustavu) koji se odnosi na 24 druge zemlje" i koji je zahtijevao pristup 25 zemalja da bi stupio na snagu, rekao je ministar vanjskih poslova.

Danska je organizirala šest referenduma o Europskoj uniji od listopada 1972. kada je održan prvi referendum o ulasku u Europsku ekonomsku zajednicu (CEE) koji je odobren sa 63 posto glasova.

(Hina) xtm ysd

Pročitajte više