Regije jugoistočne Europe trebaju potpisati ugovore o slobodnoj trgovini

REGIJA jugoistočne Europe mogla bi postati politički i ekonomski marginalna ako sve zemlje regije uskoro ne zaključe ugovore o slobodnoj trgovini, a Italija će kao trenutna predsjedateljica EU 13. studenoga u Rimu organizirati ministarski sastanak o slobodnoj trgovini, rekao je u utorak talijanski diplomat Paolo Querzza u Beogradu.

Querzza, savjetnik za jugoistočnu Europu u talijanskom Ministarstvu vanjske trgovine sudjeluje u radu Druge regionalne konferencije o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Europi koja se održava u Beogradu.

Planirani ministarski sastanak u Rimu, rekao je Querzza, mogao bi biti i otkazan ako do kraja listopada ne budu spremni za potpisivanje svi bilateralni ugovori između zemalja jugoistočne Europe.

Ministar vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goran Svilanović je, napominjući da je SCG dosad potpisala 70 sporazuma o slobodnoj trgovini sa susjedima i drugim zemljama, izrazio nadu da će do kraja godine takvi ugovori biti potpisani sa svim zemljama u regiji, te naglasio da je primjena sporazuma o slobodnoj trgovini "najbolji način za ubrzavanje europskih integracija i privlačenje stranih investicija, koje uvijek za sobom povlače nova radna mjesta i nove tehnologije".

Naglašavajući da je stvaranje zone slobodne trgovine u regiji jedan od preduvjeta za sporazum o stabilizaciji i pridruživanje zemlje EU, predsjednik Privredne komore Srbije Radoslav Veselinović je kazao da "proces liberalizacije trgovine među zemljama regije podrazumijeva i uklanjanje necarinskih barijera skrivenih u različitim propisima i praksi, koje su često restriktivnije od samih carina", te je dodao da Republika Hrvatska - po njegovoj ocjeni - iz političkih razloga odugovlači s primjenom ranije već potpisanog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Srbijom, usprkos tome što je privredna suradnja između te dvije zemlje sve uspješnija.

Dvodnevni skup je u beogradskom Centru "Sava" organizirao Savjet ministara SCG, vlada državne zajednice, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Privredna komora Srbije, pod pokroviteljstvom Pakta za stabilnost jugoistočne Europe i projekta partnerstva Asocijacije balkanskih komora (ABC i Asocijacije njemačkih trgovinskih i industrijskih komora (DIHK).

Pročitajte više