Rekordno visoke cijene zlata na svjetskom tržištu, a Hrvati još uvijek ulažu u dionice

U TRENUTCIMA kada su cijene dionica u svijetu u padu, bankarski sektori se raspadaju, a ulagači svakim danom sve rizičnije svoj novac ulažu u mnoge vidove ekonomije, cijena zlatnih poluga na svjetskom tržištu sve više raste i približava se magičnoj brojci od 1000 dolara za uncu.

"Lako je moguće da cijena zlata ove godine probije svoj povijesni rekord od 1032 dolara za uncu", rekao je tajlandski direktor u Udruzi trgovaca zlatom Kritcharat Hirunyasiri te je dodao kako cijene zlata rastu jer druga ulaganja, u vrijeme svjetske krize, ne garantiraju povrat uloženog novca. No i u tom sektoru vide se neki brzi usponi i padovi cijena, tako da je unca prošlog petka prešla magičnu granicu od 1000 dolara i u tri dana se ponovno "strmoglavila" za 4 posto na cijenu od 960 dolara.

Svake godina prosječna cijena zlata poraste za 50 dolara za uncu

Iz vodeće svjetske tvrtke koja pruža financijske usluge, Morgan Stanleyja, izvukli su podatak kako se prosječna cijena zlata na svjetskom tržištu godišnje podiže za 50 dolara. Procjenjuje se kako će prosječna cijena ove godine iznositi 900 dolara za uncu, dok će već sljedeće godine to biti 950 dolara, pišu svjetski mediji.

Takav trend se bilježi već nekoliko godina te onaj tko je prije pet ili šest godina uložio u zlato 1000 dolara, danas uživa u pogledu na svoj račun na kojem je 4000 dolara i to ga čini sigurnijim čak i od nekretnina za koje se uvijek vjerovalo da su najsigurnija investicija. 

Hrvati bi trebali ulagati u fondove čiji je kapital zlato

U Hrvatskoj su ulaganja u zlatne poluge još na početku, a oni koji se time bave kupuju zlato i pohranjuju ga u posebnim dijelovima širom zemalja EU i čekaju povećanje uložene vrijednosti, piše Večernji list. Hrvatskim se ulagačima predlaže da ulažu u fondove čiji je kapital zlato te tako "zaobiđu" svjetsku krizu dionica i bankarskog sektora i zarade na tom plemenitom metalu.

I.Kri.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više