Rendgenske zrake pokazale da ljudi sa shizofrenijom imaju drugačije neurone

Foto: Argonne National Laboratory/Wikipedia

ZNANSTVENICI su nakon snimanja detalja moždanih stanica otkrili da oni koji boluju od shizofrenije imaju jedinstvene razlike u debljini i zakrivljenosti neurona, što bi možda moglo objasniti i neke od njihovih simptoma.

3D snimka neurona pacijenta sa shizofrenijom

Treba napomenuti da se radi o analizi malog broja uzoraka i da su potrebna daljnja istraživanja ako se želi utvrditi utječu li i na koji način strukture živčanih stanica na nečije neurološko stanje, piše Science Alert.

Vijugavi aksoni

Stručnjaci sa sveučilišta Tokai u Japanu koristili su dvije različite tehnologije rendgenskog mikroskopskog snimanja, jednu pomoću uređaja koji se nalaze u institutu SPring-8 u Japanu, a drugu pomoću onog koji se nalazi na američkom institutu Advanced Photon Source (APS). Nakon dugog procesa snimanja, uspjeli su vidjeti izuzetno sitne detalje.

Analizirali su uzorke moždanog tkiva četiri umrle osobe s dijagnozom shizofrenije i četiri bez tog oboljenja. Otkrili su da su, statistički gledano, debljina i zakrivljenost staničnih karakteristika koje se protežu iz tijela neurona (aksona) značajno razlikuju između onih sa shizofrenijom i onih bez nje. Odnosno, aksoni onih koji boluju od te bolesti izgledaju više vijugavo.

Akson predstavlja produžetak živčane stanice, a funkcija mu je da šalje formirani signal do sljedećeg neurona (slika dolje).

"Potrebne su nam još veće rezolucije"

Te bi varijacije, smatraju znanstvenici, mogle utjecati na to kako neuroni prenose poruke po svojoj dužini i objasniti neke karakteristike shizofrenog poremećaja koji zna uzrokovati halucinacije, otežanu motoriku i iskrivljenu percepciju svijeta.

No da bi se ta povezanost potvrdila, potrebni su još precizniji uređaji.

"Da bismo snimili sinaptičke veze, trebale bi nam rezolucije veće od 10 nanometara, što je sveti gral za mapiranje neurona. No, možda ćemo to ostvariti s budućom nadogradnjom APS-a", rekao je fizičar Vincent De Andrade s instituta Argonne National Laboratory.

Istraživanje naziva Structural diverseness of neurons between brain areas and between cases objavljeno je u časopisu Translational Psychiatry.

Pročitajte više

 

Pročitajte više