Reporteri bez granica protiv izmjena kaznenog zakona

MEĐUNARODNA novinarska udruga Reporteri bez granica osudila je u četvrtak izmjene hrvatskog kaznenog zakona i najavljene izmjene zakona o medijima, ocijenivši ih kao "udarac slobodi tiska".

Udruga smatra da će izmjene spriječiti pristup javnim informacijama, ograničiti mogućnost kritiziranja javnih osoba i olakšati kazneno gonjenje novinara, te pojačati auto-cenzuru, kaže se u priopćenju Reportera bez granica koje je primila Hina.

"Taj korak unatrag u medijskim slobodama je za žaljenje, osobito u trenutku kada je predsjednik Europske komisije naveo Hrvatsku kao uzor balkanskim zemljama koje se žele priključiti Europskoj uniji", rekao je glavni tajnik udruge Robert Menard.

On je pozvao je premijera Ivicu Račana i ministra kulture Antuna Vujića da učine sve što je moguće da se amandmani ne prihvate i da promjene zakona o medijima ne otežaju rad novinara.

Ako se prihvate takvi amandmani, dužnosnici će moći odbiti davanje informacija novinarima bez objašnjenja, rok za podnošenje tužbe za klevetu bit će produžen sa šest mjeseci na pet godina, glavni urednici, umjesto izdavača, bit će odgovorni za klevetu i bit će zabranjeno objavljivanje "službenih" i "poslovnih" tajni, stoji u priopćenju.

Prvim od dva amandmana na kazneni zakonik, usvojenima 9. srpnja, parlament je ukinuo članak 203., koji je štitio novinare od tužbi za klevetu, ako su djelovali u dobroj vjeri i bez namjere.

Po drugom amandmanu, na članak 309., svaka uvredljiva kritika na račun sudaca ili tužitelja kažnjavala bi se s tri godine zatvora, a novinar koji izrekne mišljenje o nekom tekućem suđenju mogao bi biti osuđen na godinu dana zatvora.

Pročitajte više