"Reporterima bez granica" prijavljen slučaj pritiska DORH-a na Index.hr



ŽELJKO PERATOVIĆ odaslao je nevladinoj organizaciji "Reporteri bez granica" pismo u kojem se traži reakcija na slučaj pritiska Državnog odvjetništva na novinara Indexa.

> DORH vrši pritisak na novinara Indexa: "Novinari ne smiju biti svjedoci u aferama!"

> Udar na slobodu medija: Novinar Indexa pozvan na ispitivanje u Državno odvjetništvo!

"Tražim od vas žurnu reakciju, kao i od ostalih međunarodnih organizacija koje se bave zaštitom medijskih sloboda i ljudskim pravima kako bi se zaštitio novinar Ilko Ćimić kao i svi oni novinari koji ne služe slijepo glavnom državnom odvjetniku i policiji, već kritiziraju njihov rad u interesu javnosti, demokracije i vladavine prava", navodi se u pismu Peratovića, inače dobitnika međunarodne nagrade "Reportera bez granica" iz 2003. godine.

Štite se moćnici, a p(r)ozivaju novinari

"Reporteri bez granica" ugledna je međunarodna organizacija koja se zauzima i podupire slobodu novinarstva i razvitak demokracije sa sjedištem u Parizu. Na Svjetski dan slobode medija Reporteri bez granica objavljuje izvješće Indeks slobode medija koja je rang lista za slobodu medija u svijetu.

Kako se navodi u pismu, Državno odvjetništvo pritišće medije koji istražuju posljednje slučajeve korupcije, a posljednji je primjer poziv novinaru Indexa na svjedočenje u DORH. Glavni razlog su učestale kritike prema radu državnog odvjetništva.

U pismu stoji kako su u aferi Kamensko prokazani moćnici kao što su Miroslav Kutle, Ninoslav Pavić te Ivica Todorić, a većina tekstova na portalu Index odnosilo se na kritike zašto Državno odvjetništvo oklijeva procesuirati glavne aktere. Podsjeća se kako ovo nije prvi puta da iz DORH-a vrše pritisak na novinare.
 

Pročitajte više