Retrospektiva Nicolasa de Staela u pariškom centru Pompidou

IZLOŽBA posvećena francuskom slikaru ruskog podrijetla Nicolasu de Staelu (1914.1955.), u kojem je kritika često vidjela tek borbu između apstrakcije i figuracije, prekida s nekadašnjim predrasudama, a bit će otvorena u Centru Pompidou u Parizu do 30. lipnja.

Taj div koji je maštao da se "druži s oblacima", već je dvadeset dvije godine skriven od očiju francuske javnosti, osim izložaba organiziranih u Zakladi Maeght u Saint-Paul-de-Venceu (1991.) i u pariškoj gradskoj vijećnici (1994.).

Retrospektiva "Nicolas de Stael" ispravlja tu nepravdu i prikazuje gotovo 200 najvećih djela tog slikara - 135 slika i 80 crteža - koja dolaze iz muzeja, francuskih i inozemnih zbirki, ilustriranih knjiga, gravira i neobjavljenih dokumenata.

Na izložbi će se moći vidjeti njegova najpoznatija djela poput "Parka prinčeva", serije "Agrigente", velikih i malih (ne manje lijepih) krajolika normandijske obale te posljednji "Koncert" (1955.).

"Za razliku od izložbe iz 1981. u pariškom Grand Palaisu, gdje su bile izložene dovršene slike, na retrospektivi se može vidjeti djelo u nastanku. Pokušali smo oživjeti ozračje iz Staelovih ateljea iz četiriju razdoblja", rekao je Alfred Pacquement, direktor muzeja za modernu umjetnost u Centru.

Nicolas de Stael rođen je u Sankt Peterburgu, a ubio se 16. ožujka 1955. u Antibesu, ne dovršivši svoje najveće platno "Koncert", koje je na izložbu stiglo iz Picassova muzeja u Antibesu.

Pročitajte više