Reuters: Hrvatska počela graditi sporni most na Jadranu

NOVINSKA agencija Reuters danas je izvijestila o početku radova na mostu Pelješac čija je gradnja postala uzrokom problema u odnosima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Reuters navodi kako je u srijedu Hrvatska počela s gradnjom mosta na južnom Jadranu unatoč prosvjedima iz susjedne Bosne i Hercegovine koja prijeti sudskom tužbom sa ciljem obustave gradnje.

Most je zamišljen kako poveznica Dubrovnika s ostatkom Hrvatske te zaobilazi manji dio obale koja teritorijalno pripada BiH. Hrvatska kontrolira većinu istočne strane Jadrana, ali putnici koji se voze slikovitom obalnom cestom (Jadranskom magistralom op.a.) moraju proći kroz dva pogranična prijelaza dok prolaze kroz teritorij BiH koji se od jednog do drugog prijelaza proteže na 12 kilometara, piše ugledna agencija.

BiH je prije početka gradnje pelješkog mosta željela da dvije bivše jugoslavenske republike točno utvrde crtu razgraničenja na moru.

"Bosna se ne protivi suverenom pravu Hrvatske da poveže dijelove svoga teritorija, ali to ne može biti učinjeno na način koji krši prava i interese BiH", kazao je danas u Sarajevu bošnjački predstavnik tročlanog predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

On je također rekao da je bosanskohercegovačko ministarstvo vanjskih poslova informiralo hrvatsko veleposlanstvo kako BiH zadržava pravo podizanja tužbe pred međunarodnim sudom ili arbitražnim tijelom.

Mesić protiv nepromišljene gradnje mosta

Protivljenje otpočinjanju radova izrazila je i srpska strana u BiH, ali i hrvatski predstavnik u predsjedništvu BiH Željko Komšić (inače član SDP BiH op.a.) koji je kazao bi ozbiljni pregovori o razgraničenju i gradnji mosta trebali početi tek nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Hrvatski premijer Ivo Sanader pak odbacio je prigovore bosanske strane navodeći kako je Hrvatska ispoštovala pravo BiH na pristup međunarodnim vodama, te je rekao kako Hrvatska most gradi na svome teritoriju.

Reuters navodi kako bi gradnja 2.4 kilometra dugog mosta trebala potrajati četiri godine, te bi trebala stajati oko 2 milijarde kuna (390 milijuna dolara). Agencija također napominje kako se glavna hrvatska opozicijska stranka SDP protivi projektu, te traži da gradnja mosta pričeka bolja vremena zbog toga što je hrvatski vanjski dug porastao na preko 30 milijardi eura ili 85 posto ukupnog bruto domaćeg proizvoda.

Agencija također podsjeća na riječi hrvatskog predsjednika Mesića koji je pozvao Vladu da promisli prije početka gradnje mosta.

"Najgore i najskuplje bi bilo da se počne graditi pa da se gradnja prekine zbog pravnih nesuglasica. To je ono čega se  bojim",  zaključio je Mesić.

R.I.
Foto: AFP

Pročitajte više