REUTERS SE SPREMA UKINUTI 250 RADNIH MJESTA

Britanska medijska grupa Reuters sprema se ukinuti do 250 radnih mjesta, među kojima i neka novinarska, kako bi nadoknadila cijenu uvođenja novog, skupog informatičkog sustava, piše u petak dnevnik The Guardian.

Novinari sa sjedištem u Velikoj Britaniji pripremaju štrajk zbog planiranog smanjenja proračuna za 22 milijuna funti (31,4 milijuna eura) čime bi se nadoknadili troškovi kašnjenja u uvođenju projekta News2Web, piše britanski dnevnik.

Pokretanje sustava News2Web, koji bi novinarima omogućio da informacije prenose potpuno putem interneta, odgađa se za dvije godine, do 2006. i to zbog tehničkih problema, piše list.

Novinari Reutersa strahuju da će to smanjenje od 22 milijuna funti značiti ukidanje 250 radnih mjesta u financijskom servisu gdje je zaposleno 2300 osoba.

Glasnogovornica grupe, na koju se The Guardian poziva, potvrdila je da se pregovara s osobljem i sindikalnim predstavnicima no odbila je navesti visinu svote smanjenja proračuna i broj radnih mjesta u igri.

Glasnogovornik sindikata britanskih novinara (National Union of Journalists) kazao je da će ukidanje radnih mjesta "nepopravljivo naštetiti ugledu Reutersa kao pouzdane" agencije.

Reuters je već ukinuo 35 mjesta u Londonu i neka je radna mjesta prebacio u Singapur i Toronto. Operacija nazvana "Fast Forward" teži drastičnom smanjenju radnih mjesta s 15.500 na 13.000 radi ušteda. No dosad štednja nije išla na štetu zaposlenika.

(Hina) xrt ydgk

Pročitajte više