Revizija dr. Duje: "Druže Tito, nisi ti vratio Dalmaciju, nego Pavelić"

NISMO dugo čekali da dr. Duje Marasović, šef splitskog HDZ-a i najveći znalac svih katastrofa hrvatskih trupa od Staljingrada do Aržana, održi u Saboru lekciju iz povijesti. Danas je usred rasprave o školstvu stradala najmlađa zastupnica Tanja Vrbat, SDP-ovka iz Istre.

Šokirala se magistrica političkih znanosti kako dr. Duje loše govori o drugu Titu.

"Da nije bilo Tita ne bi bilo ovdje u Saboru ni nas iz Istre, a ni vas iz Dalmacije", oštra je bila Vrbat. Ovakvo dociranje mlade kolegice s druge strane ideološke barijere bilo je ipak malo previše za profesora doktora Marasovića.

"Di je mala u školu išla?"

Pogleda dr. Duje zastupnicu Vrbat, vidno razočaran netom iskazanim neznanjem. "Di je mala išla u školu?", mora da je Marasoviću, dokazanom pedagogu i stručnjaku, prošlo kroz glavu. Sabrao se nakon prvotnog šoka, a onda lakonski konstatirao. 

"Nije Tito vratio Dalmaciju, nego Pavelić. E. Naučite se malo povijesnih činjenica", ispalio je Marasović taj opće znan povijesni fakt, usput mudro pogledavši predsjedavajućeg pogledom ispunjenim istinskim fatalizmom. Žalim, znam da vam nije drago čuti, ali to je jednostavno tako, kao da je dr. Duje htio poručiti.

Tko zna, zna

Nema se tu što ni dodati, ni oduzeti. Kad je dr. Duje u pitanju, spora nema. Uvijek precizan. Do u milimetar. K'o da je kirurg, a ne dermatolog.

Kao što se zna, Marasoviću Josip Broz spada u red najvećih ratnih zločinaca, a ni partizani nisu ništa doli ratni zločinci koji su kostima domobrana napunili jame od Biokova do Bleiburga. Ako se dr. Duju pita, Berlin nikad nije trebao pasti, a NDH je bila istinska državotvorna težnja hrvatskog naroda... Sve, dakako, opće poznato i konstatirano.

Kreativno tumačenje povijesnih zbivanja

Ipak, pitanje je bi li se Marasović usudio biti ovako hrabar sa svojom revizijom da kojim slučajem fotelju šefa Sabora još uvijek grije barba Luka, dokazani promicatelj antifašizma u Hrvata. Rekao bi barba doktoru što ga spada...

Nažalost, u ovom sazivu malo je tko spreman parirati Marasoviću u ovako kreativnoj interpretaciji povijesnih zbivanja pa se današnja egzibicija valja tumačiti tek kao uvod u jedno dugotrajnije pozicijsko ratovanje, da se poslužimo doktoru tako dragom vojnom terminologijom. Dr. Duje puca sa vrha sabornice, a partizani napadaju... Valjda će bit' dovoljno municije da izdrži do kraja mandata... 

Pročitajte više