Amerikanci će raznijeti most u koji se zabio ogromni brod

Foto: EPA

Američke službe u Baltimoreu planiraju izvesti kontroliranu eksploziju kako bi mogle ukloniti dio srušenog mosta Francis Scott Key Bridge s pramca ogromnog kontejnerskog broda koji je u ožujku uzrokovao rušenje mosta.

Eksplozije će razbiti nosač mosta u manje dijelove i tako omogućiti spasilačkim timovima da koriste dizalice i teglenice da odvuku iskrivljenu metalnu olupinu. Nakon toga, službe će porinuti brod Dali, ukloniti ga iz glavnog kanala i u potpunosti otvoriti luku.

Novi most planiraju izgraditi do jeseni 2028.

Rano ujutro 26. ožujka, Dali je izgubio struju i zabio se u potporanj mosta. Jedan dio konstrukcije mosta pao je u rijeku Patapsco, a veliki dio završio je na pramcu Dalija. Šest građevinskih radnika izgubilo je život.

Incident je zaustavio promet u luci Baltimorea, koja je prva u SAD-u u nekoliko teretnih kategorija, uključujući automobile i lakše kamione, te poljoprivredne i građevinske strojeve. Od nesreće, četiri privremena kanala su otvorena, čime je dopušten nastavak dijela prometa. 

Cilj je obnoviti pristup luci u cijelosti do kraja svibnja. Maryland procjenjuje da će ponovna izgradnja mosta koštati 1.7 do 1.9 milijardi dolara, a očekuje da radovi budu gotovi do jeseni 2028.

Pročitajte više