Rice putuje u London gdje će nastojati ujediniti saveznike u pogledu Irana

Američka državna tajnica Condoleezza Rice sudjelovat će na međunarodnoj konferenciji o Afganistanu 31. siječnja u Londonu gdje će također nastojati izgraditi jedinstveno stajalište s europskim saveznicima o problemu iranskog nuklearnog programa.

Na konferenciji će afganistanski dužnosnici iznijeti ciljeve vlade na polju sigurnosti, razvoja, ljudskih prava i borbe protiv droge, a međunarodna zajednica obvezat će se da politički i financijski pomogne te ciljeve.

Očekuje se da će Rice iskoristiti konferenciju u Londonu da s europskim kolegama razgovora o nuklearnom programu Irana, rekao je novinarima glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

Rice je u četvrtak ponovno zatražila da se Iran prijavi Vijeću sigurnosti UN-a zbog nuklearnog programa, što bi moglo dovesti do pokušaja nametanja sankcija Iranu.

"Vrlo jasno želimo reći da je došlo vrijeme da se Iran prijavi Vijeću sigurnosti", rekla je ona.

Europska unija u srijedu je izjavila kako razmatra prijedlog Rusije Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) kojim bi se izbjegla prijava Irana Vijeću sigurnosti i mogućnost sankcija zbog sumnji zapadnih zemalja da Iran želi proizvesti nuklearno oružje.

Rusija želi da se Iran pozove u Vijeće sigurnosti na razgovor, bez mogućih posljedica poput sankcija. Sankcijama se protivi i Kina koja kao i Rusija ima pravo veta u Vijeću sigurnosti.

Odbor IAEA planira posebni sastanak o Iranu 2. veljače, ali nema suglasnosti o tome što treba učiniti.

Iran je prošloga tjedna otpečatio opremu za obogaćivanje urana i nastavio istraživanja koja su dvije godine bila prekinuta prema sporazumu s pregovaračkom trojkom EU-a, Velikom Britanijom, Njemačkom i Francuskom, a EU je prekinuo nastavak pregovora s tom zemljom.

(Hina) xsl ydgk

Pročitajte više