Rice želi da se Iran prijavi Vijeću sigurnosti UN

Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u ponedjeljak kako postoji snažan međunarodni konsenzus protiv iranskih nuklearnih aktivnosti i da Iran treba prijaviti Vijeću sigurnosti zbog njegova nuklearnog programa.

"Naše je uvjerenje kao i Europljana i brojnih drugih država da je došlo vrijeme za prijavu", rekla je Rice nakon susreta s talijanskim ministrom vanjskih poslova Gianfrancom Finijem.

Dodala je kako će Sjedinjene Države na posebnom sastanku odbora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) 2. veljače posvećenom nuklearnom programu Teherana zatražiti prijavu Irana Vijeću sigurnosti koje protiv te zemlje može poduzeti niz mjera uključujući sankcije.

"Vijeće sigurnosti se može pozabaviti slučajem kasnije, ali prijava apsolutno mora biti učinjena", rekla je Rice.

Ona je kazala kako Iran mora znati da postoji "čvrst međunarodni konsenzus" protiv njegovih nuklearnih aktivnosti.

"Svi bismo ovo željeli riješiti diplomatski i riješeni smo to tako činiti, ali Iran mora priznati zabrinutost međunarodne zajednice što do sada nije učinio", rekla je ona.

Fini se suglasio s time da slučaj Irana treba ići pred Vijeće sigurnosti te da činjenica da je Iran najveći talijanski trgovački partner u Europi ne priječi Rim da inzistira kako Teheran treba poštivati svoje međunarodne obveze.

Rice je kazala kako je isteklo vrijeme za razgovore s Iranom, napominjući kako su pregovori između trojke EU-a, Velike Britanije, Njemačke i Francuske, zapali u slijepu ulicu jer je Iran nastavio svoje nuklearne ativnosti.

Fini je također nastojao umiriti prijetnje da bi Izrael mogao upotrijebiti i vojnu silu kako bi se zaštitio u slučaju neuspjeha diplomatskih napora da se Iran uvjeri da odustane od nuklearnog programa. On je pozvao "izraelske prijatelje" da slijede diplomatski, a ne vojni put protiv Teherana.

(Hina) xsl ysb

Pročitajte više