Riječ pape Benedikta XVI. spasila trojicu muškaraca od pogubljenja?

IAKO je glasnogovornik indonezijskog državnog odvjetništva I Wayan Pasek Suartha nedavno izjavio da će trojica na egzekuciju osuđenih indonezijskih kršćana biti pogubljena, "osim u slučaju prirodne katastrofe", riječ Pape Benedikta XVI., čini se, znači više i od same elementarne nepogode.

Naime, trojica muškaraca koja su 2001. godine osuđena na smrt zbog poticanja napada na muslimane tijekom vjerskih sukoba koji su pogodili centralnu provinciju indonezijskog otoka Sulawesi 2000. godine, trebali su biti pogubljeni u subotu, 12. kolovoza, 15 minuta nakon ponoći.

60-godišnji Fabianus Tibo, 39-godišnji Dominggus da Silva i 48-godišnji Marinus Riwu kaznu su izbjegli, kako se čini, zahvaljujući utjecaju Pape, koji je od indonezijskog predsjednika zatražio da poštedi njihove živote.

Trojici muškaraca koji tvrde da su nevini, indonezijski je predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono prošle godine odbio i posljednji zahtjev za pomilovanjem.

No, kako izjavljuje šef nacionalne policije u Indoneziji general Sutanto, pogubljenje trojice muškaraca nije u potpunosti otkazano, nego samo odgođeno, te će njihova egzekucija biti izvršena nakon 20. kolovoza, iako točan datum još uvijek nije poznat.

Sutanto na neki način poriče da je pogubljenje otkazano zbog Papine zamolbe, objašnjavajući kako su mu sulavezijski dužnosnici kazali da nisu imali vremena pripremati se za pogubljenje trojice muškaraca, budući su imali previše posla oko priprema za indonezijski Dan nezavisnosti koji se slavi 17. kolovoza.

Njihova je "nepripremljenost" s jedne strane nerazumljiva, budući je tek nedavno iz glavne sulavezijske policijske uprave potvrđeno kako je streljački odred koji će pogubiti trojicu muškaraca, nakon priprema u trajanju od 7 mjeseci, spreman izvršiti egzekuciju.

Zamolba da se egzekucija Tiboa, Dominggusa i Riwe ipak ne izvrši stigla je putem telegrama, a poslao ju je kardinal Angelo Sodano, tajnik Svete Stolice. U telegrafu je stajalo kako se Sodano "uzda u to da će njegova zamolba u ime Njegove Svetosti uroditi pozitivnim rezultatom".

Glasnogovornica predsjednika Susila nije htjela komentirati Papinu zamolbu.

Tibo, Da Silva i Riwu su optuženi da su isplanirali niz napada na zajednicu muslimana u indonezijskom gradu Poso 2000. godine.
Inače centralna provincija otoka Sulawesi iza sebe ima dugačku povijest nasilja između muslimana i kršćana.

Za više od tisuću ljudi vjeruje se da su poginuli tijekom dvogodišnjeg nasilja potaknutog neslaganjima među muslimanskim i kršćanskim "bandama" u prosincu 1998. godine.

B.S.

Pročitajte više