Riječani razvili sustav koji nijemim osobama omogućuje razgovor - očima

Foto: E-Glas / Facebook

RIJEČKA tvrtka E-Glas tokom prošle godine, u suradnji s udrugom oboljelih od ALS-a i drugih rijetkih bolesti "Neuron", pokrenula je i dovršila projekt razvoja Serwantess komunikatora.

Radi se o komunikatoru za odrasle pismene osobe koje ne mogu govoriti i ne mogu koristiti svoje ruke.

Udruga Neuron sufinancirala je razvoj Serwantess komunikatora budući da je njihovim članovima oboljelim od ALS-a u težim stadijima bolesti ovakav sustav iznimno koristan.

U kombinaciji s Tobii uređajem za praćenje očiju, korisnici će moći govoriti koristeći samo svoje oči.

"Primarna funkcija je komunikacija tako da djeluje kao zaseban proizvod koji se instalira na računalo s Windowsima, a upravlja se pogledom uz pomoć Tobii uređaja za praćenje očiju.

Trenutno je Serwantess komunikator tek došao na tržište tako da ima svega nekoliko korisnika, ali procjenjujemo da ima oko 500 osoba u Hrvatskoj kojima je on nužno potreban. To su odrasle pismene osobe koje su paralizirane i ne mogu govoriti, a mogu pomicati očima.

Tu spadaju osobe koje boluju od ALS-a, težih stadija mišićne distrofije, multiple skleroze, posljedica moždanih udara i slično", kaže za Index dr.sc. Miroslav Vrankić direktor E-Glasa.

Razvili i sustav Servus za upravljanje domom

Osim sustava Serwantess komunikator, ova tehnološka tvrtka koja funkcionira u sklopu Znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci razvila je i sustav Servus, za upravljanje domom.

Servus je elektronički sustav koji osobama s invaliditetom omogućava da pomoću glasovnih naredbi upravljaju raznim funkcijama u svom domu.

Korisnik sa Servusom doslovno može razgovarati i na taj način kontrolirati gašenje i paljenje svjetla, TV, telefon, radio, klima uređaj, otvoriti vrata, pa čak i surfati internetom.

Prvi Servus sustav razvijen je prije pet godina. U Hrvatskoj je do sada instalirano nekoliko desetaka Servusa u domovima osoba s različitim vrstama invaliditeta.

Pročitajte više