RIJEČKI KARNEVAL: SMOTRA ZVONČARA I FEŠTARA

Sedma smotra zvončara i feštara, u kojoj je sudjelovalo 15ak karnevalskih skupina s nekoliko stotina maškara, održana je danas na riječkoj Krimeji, u sklopu 20. međunarodnoga riječkog karnevala.

Skupine tradicionalnih zvončara i skupine feštara, koji njeguju mlađe tradicije, nakon svečanog otvorenja Smotre, u veseloj su povorci prošle od Mihanovićeve ulice do krimejskog boćališta.

Na Smotri su sudjelovali Halubajski zvončari, Grobnički dondolaši, Brgujski zvončari, Pehlinarski feštari, Krimejski feštari, Mesopustari Kraljevice i drugi.

Riječki karneval službeno je otvoren prije tjedan dana, kada je meštar karnevala Tonči od gradonačenika Vojka Obersnela preuzeo ključeve grada. Isti dan izabrana je najšarmantnija predstavnica maškaranih skupina - kraljica Karnevala Željka Radić.

Prvi ovogodišnji maskirani bal održan je jučer u kavani ´Filodrammatica´. Organizirala ga je riječka Turistička zajednica, a pozivu su se odazvali mnogi istaknuti Riječani i gosti.

Glavna je priredba Međunarodna karnevalska povorka, a u njoj će ove godine sudjelovati oko 9000 maškara i oko 130 skupina. Procjenjuje se da će veliku maškaranu povorku 2. ožujka na riječkim ulicama pratiti oko 150.000 gledatelja.

Bogat program trajat će do 4. ožujka, kada će se na moru ispred riječke luke spaliti Pust i završiti Karneval.

Pročitajte više