riječko vijeće srpske nacionalne manjine o odluci sabora

Predsjednica Vijeća srpske nacionalne manjine za grad Rijeku Darinka Janjanin na današnjoj je konferenciji za novinstvo ocijenila odluku Hrvatskog sabora da se nacionalnim manjinama ne dopusti dvostruki glas na parlamentarnim izborima neustavnom, rekavši da je time vladajuća koalicija ponovno iskazala neblagonaklonost prema manjinama.

Janjanin je rekla da takvo stajalište te koalicije proizlazi iz malog udjela manjina u ukupnu broju birača, iako su,dodala je, nacionalne manjine tradicionalno biračko tijelo SDP-a.

Kazala je da će po dosadašnjim kontaktima sa Srpskim nacionalnim vijećem predsjednik Milorad Pupovac podnijeti ustavnu tužbu na takvu saborsku odluku, ali kako sumnja da će ta tužba biti riješena do izbora.

Istaknula je da riječko Vijeće srpske nacionalne manjine neće poduprijeti Milana Đukića na izborima i to zbog njegove "radikalne retorike". Ustvrdila je da je Đukić "potrošen čovjek u svakom smislu" i da će Vijeće poduprijeti Pupovca te da neće lobirati ni za jednu političku stranku.

Predstavnici Vijeća bošnjačke nacionalne manjine na istoj konferenciji za novinstvo istaknuli su da podupiru sva iskazana stajališta srpske manjine u Rijeci glede odluke Hrvatskog sabora.



(Hina) dsil dd

Pročitajte više