Rim: Kardinal Bozanić preuzeo crkvu Sv. Jeronima

Zagrebački nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, kardinal Josip Bozanić, preuzeo je u nedjelju navečer naslovnu Hrvatsku crkvu sv. Jeronima u Rimu koju mu je dodijelio papa Ivan Pavao II., kada ga je 2003. imenovao kardinalom.

Svečanom euharistijskom slavlju koje je predvodio kardinal Bozanić, s obredom preuzimanja naslovne crkve, prisustvovali su brojni svećenici, redovnice i redovnici, veleposlanici i brojni Hrvati koji žive i rade u Rimu.

Uoči misnoga slavlja prikazan je dokumentarni film "Naš kardinal", a liturgijsku svečanost je pripremio Giulio Viviani.

Bozanić je najprije pozvao na molitvu za brzo ozdravljenje pape Ivana Pavla II. kojem se zahvalio što ga je proglasio kardinalom i dodijelio mu crkvu sv. Jeronima kao naslovnu. U homiliji Bozanić je rekao kako je Hrvatska crkva sv. Jeronima bila oazom slobode i mjestom okupljanja Hrvata.

To je crkva koju je dao sagraditi papa Siksto V. a što na određeni način dokazuje i hrvatsko podrijetlo toga Pape. U toj crkvi u Rimu govorilo se oduvijek i na starohrvatskome jeziku i bila je, kako je rekao Bozanić, središte svih Hrvata u inozemstvu, gdje su mogli izraziti katolički i hrvatski identitet.

Inače, crkvu sv. Jeronima na čast kardinalske naslovne crkve uzdigao je 8. veljače 1566. papa Pio V. Otada je 36 kardinala iz različitih naroda, među kojima je najviše Talijana, bilo njezinim naslovnicima.

Kardinal Bozanić je 37. kardinal naslovnik, naslijedivši kardinala Franju Kuharića. Papa Ivan Pavao II. posjetio je crkvu i zavod svetog Jeronima 21. listopada 1989. godine, čime je praktički započeo svoje hodočašćenje hrvatskom narodu i Hrvatskoj.

Rektor Hrvatskog papinskog zavoda sv. Jeronima, mons. Jure Bogdan je na koncu svečanosti kazao kako su čestitke Bozaniću uputili brojni kardinali i biskupi, političari i obični vjernici, a među kojima je istaknuo predsjednika Talijanske biskupske konferencije i Papinog rimskog vikara kardinala Camilla Ruinija.

(Hina) xst ydv

Pročitajte više