Rim: Očekuje se rušenje spomenika na Ižu

Podtajnik talijanskog ministarstva vanjskih poslova Roberto Antonione odgovorio je u utorak na zastupničko pitanje člana Nacionalnog saveza Roberta Menije o postojanju "antitalijanskog spomenika" u Hrvatskoj, na otoku Ižu i izrazio očekivanje da će se taj spomenik srušiti.

"Hrvatska vlada je najavila donošenje zakona kojim će se zabraniti veličanje svih totalitarizama, pa prema tome i protutalijanskih spomenika"( podignutih u vrijeme totalitarizma), rekao je u parlamentu predstavnik vlade desnog centra Roberto Antonione odgovarajući na pitanje zastupnika Menije.

Menia je rekao da se na dalmatinskom otoku Ižu nalazi spomenik čovjeka s uzdignutom šakom koji udara neprijatelja s kapom bersagliera, roda talijanske vojske. Po njegovoj ocjeni taj je spomenik, podignut u Titovo vrijeme, uvredljiv i ne izražava prijateljski odnos prema Italiji.

Antonione je suglasan u ocjeni da se spomenik "može shvatiti i u antitalijanskom kontekstu", te je najavio da će "iskoristiti sve korisne prilike susreta (s hrvatskim predstavnicima kojima će ukazati na postojanje tog spomenika) kako bi i taj spomenik bio uključen u one za rušenje".



(Hina) xstom ybs

Pročitajte više