Rimac o tvornici VW-a u Hrvatskoj: Otvorili smo kanal vlade i velikih igrača

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

HRVATSKA je jedna od država u kojoj bi se mogla izgraditi nova tvornica njemačkog automobilskog diva Volkswagena, vrijedna više od milijarde eura.

Rimac je prezadovoljan

Tu je vijest za Večernji list komentirao Mate Rimac.

Podsjetio je da su čelnici Porschea, jedne od članica VW Grupe i vlasnika udjela u Rimac Automobilima te korejskog Hyundaija u lipnju bili na sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrima.

"Na sastanku u lipnju prezentirali smo vrlo konkretne mjere koje Hrvatska treba poduzeti kako bi bila atraktivna upravo za ovakve investicije. Na sastanku su bili vodeći ljudi Porschea  i Hyundaija te smo tim putem otvorili komunikacijski kanal vlade i velikih igrača automobilske industrije. Drago mi je da je prepoznato koliko bi jedna ovakva investicija značila za Hrvatsku i nadam se da će vlada iskoristiti analize i prijedloge koje smo dali te kontakte koje smo uspostavili, da privuče ovakve investicije. Ako možemo bilo kako pomoći u ovom procesu, mi, naravno, stojimo na raspolaganju. Mi smo privukli više od 150 milijuna eura strane investicije u automobilsku industriju u Hrvatskoj te radimo sa svim glavnim igračima na ovom području, pa smatramo da imamo relevantna znanja i iskustva za pomoći", rekao je Rimac.

Volkswagen i dalje odgađa odluku o gradnji tvornice u Turskoj zbog vojne ofenzive.

Zainteresirani su još Srbi, Bugari i Rumunji

Podsjetimo, u lipnju prošle godine Porsche je kupio 10 posto udjela u Rimac Automobilima, a u rujnu je objavljeno da je tvrtka iz Svete Nedelje dobila povećana ulaganja iz Porschea, čime je njemačka tvrtka svoj udio u kompaniji povećala na 15,5 posto.

Osim Hrvatske, za tvornicu su zainteresirane Srbija, Bugarska i Rumunjska. Volkswagen u novoj tvornici planira proizvoditi 300.000 vozila godišnje i zaposliti 4000 ljudi.

Pročitajte više