Roger Helmer za Index: HRT je neprofesionalan, pokušali su me jeftino ocrniti!

"RAZOČARAN sam", kaže Roger Helmer, zastupnik Europskog parlamenta iz Velike Britanije, koji je prošlog tjedna u pismu koje je ekskluzivno objavio Index žestoko napao HRT zbog cenzure udarnih političkih emisija i gušenja slobode govora. Iako je britanski europarlamentarac istaknuo nekoliko vrlo relevantnih pitanja (o kojima se, uostalom, često razglaba i u hrvatskim medijima), odgovor s Prisavlja nije dobio.

Josip Popovac, Mislav Stipić i Hloverka Novak Srzić (v.d. čelni ljudi HRT-a) njegove su prigovore odlučili ignorirati. Umjesto da Helmeru direktno odgovore na upućene kritike, HRT je izdao priopćenje u kojem su zastupnika u Europskom parlamentu proglasili homofobom nedostojnim njihove pozornosti. Nikoga nije posebno zabrinulo ni Helmerovo upozorenje da bi daljnje vršenje cenzure na javnoj televiziji, posebno u izbornoj godini, moglo rezultirati neispunjavanjem kriterija za ulazak u Europsku uniju.

"Postavio sam važna pitanja, a oni su me pokušali jeftino ocrniti"

"HRT se ponio jako neprofesionalno. Vjerujem da sam postavio neka vrlo važna pitanja i istaknuo važne probleme koji se tiču slobode medija, kao i dugačke i problematične tradicije korupcije i medijske represije u Hrvatskoj. Ali umjesto da odgovore na moje primjedbe, pokušali su me jeftino ocrniti. Ignorirali su poruku i pokušali upucati glasnika", rekao je Helmer za Index.

Povlačenje njegovog imena po raznim britanskim blogovima u kontekstu homofobnih ispada, smatra Helmer, za raspravu o temu cenzure i političkog protežiranja na hrvatskoj javnoj televiziji sasvim je nebitno. Ipak, Helmer je imao potrebu da opravda svoje izjave, za koje kaže da nisu homofobne, već upravo suprotno.

"Nisam homofob"

"Nedavno sam u britanskim medijima ukazao na pravo homoseksualaca, a smatram da se radi o njihovom pravu, koji su nesretni zbog svoje seksualnosti da potraže profesionalnu pomoć i savjet. LGBT lobi u Engleskoj ovo je doživio kao napad na homoseksualce, iako to naravno nije točno. Moja je nakana bila zaštititi prava homoseksualnih osoba", tvrdi Helmer.

Britanskog smo europarlamentarca zamolili i da odgovori na opasku koju je na račun njegovog pisma uputio Vladimir Šeks. Potpredsjednik Hrvatskog sabora je, naime, Helmerove tvrdnje odbacio jednako olako kao vodstvo HRT-a. "Taj uvaženi europski parlamentarac sigurno stalno gleda HRT, Latinicu i Otvoreno pa je u potpunosti upoznat sa stanjem u toj kući", bio je Šeksov zaključak. Helmer tvrdi da je dovoljno informiran s obzirom na to da već godinama promatra situaciju u Hrvatskoj.

Pitanja su poštena i direktna, gdje su odgovori?

"Interes za zbivanja u Hrvatskoj razvio sam 2006. godine, nakon što sam proveo neko vrijeme u vašoj državi. Od tada pomno pratim rad Adriatic Instituta i informiram se o događajima u Hrvatskoj. Naravno da se ne pokušavam pretvarati da o situaciji u hrvatskim medijima znam jednako kao i oni koji u njima rade, ali možda kao europarlamentarac iz Bruxellesa dobivam jednu širu perspektivu. Uostalom, neke osobe koje radi u hrvatskim medijima su mi pisale i složile se s mojim komentarima. U svakom slučaju, ne tražim od Hrvatske da moje tvrdnje prihvati kao činjenicu. Samo tražim odgovore na neka poštena i direktna pitanja", rekao nam je Helmer.

Pročitajte više