Rohani kaže da je SAD ponudio Iranu ukidanje sankcija u zamjenu za razgovore

Foto: EPA

SJEDINJENE Države ponudile su ukidanje svih sankcija Iranu u zamjenu za razgovore, ali Teheran još nije prihvatio ponudu zbog trenutne "toksične atmosfere", rekao je iranski predsjednik Hasan Rohani. 

Rohani je nakon povratka iz New Yorka sa zasjedanja Opće skupštine UN-a rekao da se ondje susreo s američkim dužnosnicima jer su to inzistirale Njemačka, Velika Britanija i Francuska. 

"Raspravljali smo koje će sankcije biti ukinute i oni (SAD) su jasno rekli da će ukinuti sve sankcije", rekao je Rohani, a objavljeno je na njegovoj službenoj web stranici. 

"To nije bilo prihvatljiv način"

Iran je bio spreman pregovarati, ali ne u ozračju pritiska i sankcija, kazao je on. 

"To nije bilo prihvatljiv način, u ozračju sankcija, postojanja istih i toksične atmosfere maksimalnog pritiska, a čak i da smo htjeli pregovarati sa SAD-om... Nitko ne bi mogao predvidjeti kako će pregovori završiti", rekao je.

Rohani se u New Yorku nije susreo s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom, a europski i dužnosnici u Zaljevu očekuju da će Washington nastaviti vršiti pritisak na iransko gospodarstvo. 

SAD i Iran u sukobu su zbog više pitanja, uključujući američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma iz 2015., američko optuživanje Irana za napade na dva saudijska naftna postrojenja 14. rujna, što Teheran odbacuje, i iransko pritvaranje američkih građana.

Pročitajte više