Rohatinski: Najveća je opasnost ako se Šuker vrati s milijardu dolara, eura ili čega već

"HRVATSKA sljedeće godine treba otplatiti gotovo 10 milijardi eura dospjelih obveza, a tome se mora dodati i financiranje fiskalnog deficita pa bi prema tome potreba za dodatnim zaduženjem u inozemstvu u 2010. mogla iznositi oko 13 milijardi eura", naglasio je danas guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski u svom izlaganju na skupu "Dan velikih planova".

Pad ove, stagnacije sljedeće godine

Guverner je danas govoreći na skupu ponovio svoje pesimistične prognoze kako nas nakon ove recesijske godine čeka godina relativne stagnacije koja neće donijeti neke velike promjene na ekonomskom planu a posebice ne u vođenju ekonomske politike. Upravo na tu činjenicu upozorava Rohatinski tvrdeći kako nas je nesposobnost da se mijenjamo dovela do ove situacije.

"Udio inozemnog duga u BDP-u do kraja sljedeće godine dosegnut će 100 posto BDP-a, što nam nikako neće poboljšati kreditni rejting", rekao je Rohatinski dodajući da nas očekuje pad BDP-a do kraja ove godine i njegova stagnacije iduće godine. Unatoč tome, Rohatinski tvrdi kako bi se Šuker mogao "uspjeti" u prodaji državnih obveznica s dodatnim opterećenjem od "milijardu dolara, eura ili čega već".

"Upravo je to i najveća opasnost za ovu zemlju", naglasio je Rohatinski o Šukerovom angažmanu dodajući kako se brojke o proračunskom manjku ne poklapaju. Naime, već ove godine manjak bi trebao iznositi 15 milijardi kuna, ili 4,5 posto BDP-a, a ako prema najavama Vlada vlada zaista krene u štednju minus trebao iznositi 12 milijardi kuna, ili 3,5 posto BDP-a.

Bez smanjenja pričuve

"Glavni instrumenti ostat će nam devizne intervencije i operacije na otvorenom tržištu" rekao je Rohatinski o djelovanju HNB-a u sljedećoj godini dodajući da nije planirano niti smanjenje opće stope pričuve. Rohatinski je naglasio kako likvidnost bankovnog sustava to ne zahtijeva.

Pročitajte više