Rohatinski sve "pojasnio" Kosor: HNB nije konkurencija Vladi

POTVRĐENO nam je kako se premijerka Jadranka Kosor sastala s guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim i to u Banskim dvorima. Sastanak s Rohatinskim počeo je čim je Kosor ušla u Vladu nakon što je bila na Pantovčaku kod predsjednika Ive Josipovića.  

Kako doznajemo sastanak je završio oko 13 sati.

Rohatinski i Kosor pokušali su zapravo riješiti nedoumice oko nedavne odluke HNB-a, a  guverner Rohatinski je, doznajemo, nakon sastanka negirao da je njegova akcija izazvala nedoumice i napetosti.

Štoviše u HNB-u su uvjereni da kako su u Vladi Jadranke Kosor spremni poduprijeti njihove mjere i to nakon što je osobno Rohatinski pojasnio sve nedoumice.

"Razjasnili smo sve nedoumice", rekao je Rohatinski nakon sastanka dodavši kako je u razgovoru s premijerkom razmotrio situaciju koja se stvorila nakon njegove odluke da mimo znanja Vlade smanji stope minimalno potrebnih deviznih potraživanja banaka u odnosu na devizne rezerve. Rohatinski je rekao da je razgovor bio vrlo uspješan, te da je njegov dojam da Vlada podržava mjere HNB-a.

Kosor: Bilo bi smiješno da HNB doživljavamo kao konkurenciju

"Vlada i HNB su na istom tragu", izjavila je Jadranka Kosor nakon sastanka s Rohatinskim, dodavši da Vlada podržava svaku mjeru koja može pomoći gospodarstvu i otvoriti nova radna mjesta. Kosor također ističe kako nisu točni medijski navodi da je zbog guvernerovog ignoriranja Vlade u donošenju važne odluke došlo do tihog rata između HNB-a i Banskih dvora.

"HNB je samostalna institucija, a upravo naša Vlada ju je u tom smislu dodatno učvrstila. Ne doživljavamo HNB kao konkurenciju, to bi bilo smiješno", izrazila je Kosor podršku Rohatinskom.

Kreditiranje projekata u gospodarstvu

Podsjetimo, prije tri dana Hrvatska narodna banka izvijestila je da bankovni sustav dobiva na raspolaganje oko 850 milijuna eura, odnosno 6,3 milijardi kuna, za kreditiranje projekata u gospodarstvu. Svoj potez Rohatinski je objasnio nastojanjem da se potakne ulaganje u nove projekte, koji bi u što kraćem roku mogli pridonijeti poboljšanju izvoza i stanja platne bilance, a tako i otvaranju novih radnih mjesta.

Vlada je to shvatila kao znak političke aktivacije Rohatinskog te izrazili čuđenje tom odlukom bez da su obavljene konzultacije s Vladom.

Inače, najava 27 gospodarstvenika koji su jučer trebali javno dati podršku Rohatinskom u "spašavanju Hrvatske" izazvala je pravu paniku u Banskim dvorima. Na kraju su uspjeli u naumu da se konferencija za novinare ne održi te da gospodarstvenici dođu u ponedjeljak na sastanak kod ministra gospodarstva Đure Popijača. 

Pročitajte više