ROMAN "DVANAESTICA" NICKA MCDONELLA NA HRVATSKOM

Prva knjiga mladog američkog pisca Nicka McDonella "Dvanaestica", roman o duhovnoj pustoši bogatih tinejdžera s Manhattana, objavljena je i u hrvatskom prijevodu, u izdanju zagrebačke Naklade "OceanMore".

Roman prati Čistog Mikea i njegove prijatelje, povlaštenu djecu s Manhattana koja imaju sve, ali uvijek traže više. Kad otkriju novu vrstu droge, "dvanaesticu", njihov svijet više nije isti. Radnja se događa između Božića i Nove godine u New Yorku, od socijalnih stanova u Harlemu do luksuznih apartmana na Park Avenue.

"Dvanaestica jer roman o duhovnom osakaćenju jedne generacije. Nitko ne zna u čemu je problem, ali svi znamo da je naša generacija sklonija nasilju nego ona prethodna", rekao je Nick McDonell (New York, 1984.) o svojoj knjizi.

Odmah nakon objavljivanja 2002. roman, koji je McDonell napisao kao 17-godišnjak, izazvao je veliku medijsku pozornost. Imao je više od 50 recenzija i prikaza, a njegova priča mnoge je šokirala.

Velik odjek mnogi su najprije pripisali tome što mu je majka Joan spisateljica, otac urednik časopisa "Sports Illustrated", a krsni kum vlasnik i urednik ugledne newyorške izdavačke kuće "Grove/Atlantic" koja je knjigu izdala, no unatoč tome velik broj kritika bio mu je izuzetno naklonjen.

Kritičar "New York Timesa" rekao je da je McDonellova "proza brza kao speed, nepopustljva poput LSD-a", a "San Francisco Chroniclea" da vrsnim stilom dotiče velika pitanja rase i klase.

U magazinu "Bookpage" napisali su da McDonell piše "s poznavanjem svijeta i mudrošću koja nadilazi njegovu dob", a u časopisu "People" da "oslikava nihilistički pomladak manhattanskih velikih faca dozivajući pritom imena Camusa i Eminema".

Pročitajte više