Rossin: Hrvatska će trpiti posljedice

AMERIČKI veleposlanik u Hrvatskoj Lawrence Rossin u razgovoru za novi broj tjednika Globus rekao je da Hrvatska može očekivati posljedice u odnosima sa SAD-om zbog svojeg stajališta prema Iraku.

Veleposlanik Rossin, međutim, u razgovoru nije precizirao koje bi poteze SAD mogao povući.

"Ne znam kakve će biti, ali vjerujem da će ih biti", odgovorio je Rossin na pitanje Globusa o mogućim posljedicama odluke vlade RH da ne podrži rat protiv Iraka koji ne bi imao odobrenje Vijeća sigurnosti UN.

"To je neizbježno. Ovdje govorimo o pitanju rata i mira, a vaša Vlada odlučila je, nažalost, izbjeći svoju odgovornost i igrati povučenu ulogu", izjavio je za Globus veleposlanik Rossin, kojemu uskoro ističe mandat u Hrvatskoj.

Američka administracija dosad je često izražavala svoje nezadovoljstvo politikom neke zemlje obustavom financijske pomoći ili zaleđivanjem zajmova Svjetske banke i MMF-a.

Rossin je u intervjuu Globusu rekao i da je "vrlo impresioniran" izjavama predsjednika HDZ-a Ive Sanadera koji je podupro odluku SAD-a da napadne Irak. "Divim se jasnom stajalištu koje je zauzeo", rekao je Rossin za Sanadera.

Suprotnu poruku od Rossinove o američko-hrvatskim odnosima u utorak kasno navečer poslao je hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić.

"Što se tiče odnosa Hrvatske i SAD, odnosi dviju država danas su bolji nego ikad prije", rekao je Grdešić za Hinu u Washingtonu.

Hrvatska, rekao je Grdešić, nastoji biti "članicom transatlantskog savezništva, a istodobno i članicom Europske unije".

"Nekoliko puta smo dobili uvjeravanja da se od Hrvatske ne traži da bira strane i da se opredjeljuje između SAD i EU, a mi to niti ne možemo napraviti", kazao je Grdešić.

MVP: Odnosi između Hrvatske i SAD su odnosi partnerstva i suradnje

Odnosi između Hrvatske i SAD-a "odnosi su partnerstva i suradnje", iako se ponekad među prijateljima oko pojedinih pitanja pojave i određene razlike u pristupu pojedinom problemu koji međutim nipošto ne opterećuju uspostavljene mehanizme suradnje, niti postojeću bliskost stajališta o ključnim temama međunarodnih odnosa, ustvrdilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova.

"Izjava veleposlanika Rossina svakako je u određenoj mjeri razočaravajuća, no treba je promatrati u kontekstu trenutnih napetih političkih prilika.

Vlada RH očekuje da će se hrvatsko-američki odnosi i dalje razvijati u skladu s obostranim interesom i na dobrobit dvaju naroda. Naša dosadašnja suradnja je u stalnom usponu.

Pitanja o kojima postoje razlike rješavali smo, na obostrano zadovoljstvo, direktnim kontaktima a ne preko medija", kaže se u priopćenju Ministarstva.


Dodaje se da su stajališta Vlade RH o iračkoj krizi poznata, a da je Hrvatska izrazila svoju podršku vojnoj intervenciji u Iraku ukoliko ona bude uslijedila temeljem odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, te je naglasila da će u svakom slučaju ispuniti sve ranije preuzete obveze.

RH će i dalje djelovati u okviru aktivnosti Međunarodne anti-terorističke koalicije, te će poštivati obveze preuzete odlukom Vlade od 26. veljače, naglašava se u priopćenju.

Hrvatska je isto tako, kaže se u priopćenju Ministarstva, zainteresirana za uključenje u post-konfliktnu normalizaciju stanja i obnovu Iraka, te Zagreb razmatra i mogućnost za uključivanje u humanitarne aktivnosti nakon što započne vojni sukob.

"Hrvatska, kao i veliki broj drugih zemalja, izražavanje stava o krizi u Iraku, ne smatra i ne želi smatrati pitanjem opredjeljivanja između SAD i EU. Hrvatska pridaje veliku važnost razvoju odnosa sa svim demokratski opredijeljenim državama, te se snažno se zalaže i za stabilno transatlantsko savezništvo", dodaje se u priopćenju.

Pročitajte više