rovinj - potpisan protokol o regionalnoj suradnji u ribarstvu

U sklopu programa Festivala mora, koji se ovih dana održava u Rovinju, danas je u rovinjskom Centru za povijesna istraživanja potpisan Protokol o suradnji između regionalnih pročelnika za ribolov Istarske i Primorskogoranske županije, te talijanskih regija Emilia Romagna, Veneto i Friuli Venezia Giulia.

Potpisivanjem Protokola otvoreni su uvjeti za realizaciju prekograničnih i interregionalnih projekata u ribarstvu na području sjevernog Jadrana koji se naslanjaju na program Europske unije Interreg III. B Cadses.

Riječ je o projektu FishLog u sklopu kojega će se, uz financijsku potporu EU-a, izgraditi veletržnice ribom u Puli i Rijeci, te o projektu Conect koji će omogućiti povezivanje tih veletržnica s ribarskom infrastrukturom u zemljama EU-a.

Potpisanim Protokolom osnovan je i tzv. permanentni jadranski plavi stol kao mjesto rasprave i institucionalnih konzultacija gospodarsko-socijalnog karaktera o temama vezanim uz ribarenje Jadranom, te zaštitu morskog biosustava i priobalja.

Protokol o suradnji potpisali su pročelnici županija i regija.

Potpisivanju je bio nazočan i istarski župan Ivan Jakovčić, po kojemu će taj dokument biti novi snažni poticaj međuregionalne suradnje i nova inspiracija za razvoj sjevernog Jadrana.

(Hina) mpa vkn

Pročitajte više