ROŽIĆ NA SEMINARU U WASHINGTONU O PARLAMENTARNOJ ETICI

Parlamentarci iz većeg broja zemalja su 3. i 4. lipnja na seminaru u Washingtonu razgovarali o parlamentarnoj etici i odgovornosti, a Hrvatsku je predstavljao saborski zastupnik Miroslav Rožić (HSP) član Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove.

Glavni organizator Seminara o parlamentarnoj etici i odgovornosti je organizacija Parlamentarci za globalnu akciju u suradnji s američkim Senatom, poljskim Senatom te neprofitnom skupinom Transparency International. Cilj seminara održanog u prostorima Senata američkog Kongresa bio je promicanje dobre uprave i suzbijanja korupcije među parlamentarcima.

Tijekom dva dana, parlamentarci iz niza zemalja svijeta bavili su se etikom ponašanja zastupnika, ulogom lokalnih i međunarodnih regulatornih tijela i sankcija, financiranjem izbornih kampanja te ulogom medija.

Rožić je svojim kolegama govorio o naporima na reformi financiranja izbornih kampanja u Hrvatskoj i različitim područjima koja još treba regulirati.

Rožić je među pitanjima i izazovima reguliranja financiranja izbornih kampanja naveo premalo zakonskih ograničenja koja pridonose da se kampanje pretvore u natjecanje financijske moći stranaka.

Napominjući kako stranke niti pojedinci nakon izbora ne moraju objaviti svoje financijske troškove Rožić je rekao kako bi uvođenje te obveze pridonijelo transparentnosti financiranja stranaka i smanjilo špekulacije o tome u medijima i javnosti.

On je također kazao kako hrvatski zakon ne određuje koja institucija treba kontrolirati stranačka financijska izvješća što čini nemogućom učinkovitu kontrolu financiranja kampanja unatoč postojanja sankcija protiv kršenja propisa o financiranju.

Rožić je najavio da će njegov HSP u Hrvatskom saboru predložiti zakon o financiranju kampanja kojim bi se regulirirala ta pitanja.

Sudjelovali su i predstavnici Senata i Zastupničkog doma američkog Kongresa te parlamenata Poljske, Argentine, Egipta, Kosta Rike, Dominikanske Republike, Nigerije, Bugarske, Kenije, Turske, Rusije, Armenije i Novog Zelanda.

Organizacija Parlamentarci za globalnu akciju promiče parlamentarnu suradnju na lokalnoj i globalnoj razini, a Transparency International posvećen je suzbijanju korupcije i potpori civilnom društvu u gospodarstvu i državnim vlastima.

(Hina) xsl ymaš

Pročitajte više