RS zahtjeva istraživanja radioaktivnosti SFOR-ove deponije

NAKON što su stručnjaci Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske u selu Orahova kod Bosanske Gradiške otkrili radioaktivnu deponiju koju su 1997. godine gradili mađarski pripadnici SFORa, ministar zdravstva RS Ivo Komljenović izdao je nalog da se iskopavanje nastave i precizno utvrdi izvor i vrsta zračenja, javile su "Nezavisne novine" od subote.

Na navodnom smetlištu, gradnju kojega je osiguravao neuobičajeno veliki broj naoružanih vojnika koji nisu dopuštali pristup lokaciji, otkriveno je radioaktivno zračenje koje na površini iznosi 130 nanosiverta (dopušteno je 80), a na dubini od jednoga metra čak 212 nanosiverta.

"To ukazuje da zračenje potiče od uskladištenog radioaktivnog materijala", zaključili su stručnjaci Instituta za zaštitu zdravlja RS, a vojni stručnjaci pretpostavljaju da je riječ o deponiji streljiva s osiromašenim uranijem koji, prema riječima stručnjaka za jonizirajuća zračenja Mirka Lakića, izazivaju teška oboljenja među kojima su rak i leukemija.

Prema Komljenovićevim riječima, ministarstvo zdravstva RS je od EUFOR-a zatražilo informacije o boravku SFOR-a na ovoj lokaciji, ali još nije dobilo odgovor.

Pročitajte više