Ruanda vodi Francusku pred Međunarodni sud pravde

RUANDA je jučer zatražila od Međunarodnog suda pravde da uguši francuski nalog za uhićenjem devetorice suradnika predsjednika Paula Kagamea zbog sumnje na rušenje aviona Juvenala Habyarimane, predsjednika Ruande 1994., koje je potaknulo genocid u kojem je stradalo oko 800 000 ljudi, uglavnom pripadnika etničke grupe Tutsi.

Taj zahtjev, koji navodi kako vlada Ruande ne može pravilno funkcionirati s nalogom za uhićenjem visokih državnih dužnosnika, samo je jedan u nizu poteza koji pokazuju napete odnose Francuske i Ruande koji vladaju već dva desetljeća, a koji su svojevrsnu kulminaciju doživjeli prije nekoliko mjeseci.

Naime, službena povijest i politika Ruande danas tvrdi da su Habyarimanin avion srušili ekstremisti iz etničke grupe Hutu, koji su trebali povod za početkom ubijanja. Dakle, u takvoj bi situaciji optužnica protiv Kagamea, protiv kojega trenutno ne može biti izdan nalog za uhićenjem, jer francuski zakon ne dopušta uhićenje čelnika države, potakla brojna neugodna pitanja.

Kagame i njegovi suradnici uvijek su optuživali Hutue i Francuze za rušenje aviona. No, u Francuskoj je, mimo Međunarodnog suda za zločine u Ruandi, smještenom u Tanzaniji, provedena nezavisna istraga. Nju su zatražile obitelji francuskih vojnika koji su upravljali Habyarimaninim avionom. Ta istraga je u Francuskoj implicirala Kagamea i njegove suradnike, a izdavanje naloga za uhićenjem dovelo je do erupcije krize, u kojoj je Ruanda s Francuskom prekinula diplomatske odnose.

Ruanda sad vodi stvar pred više institucije, ali pitanje je hoće li one moći nešto napraviti, budući da se radi o internoj francuskoj stvari. Francuzi su priliku da upletu Kagamea i njegov tadašnji Rundanski patriotski front (RPF) prihvatili objeručke, kao fin način pranja ruku od vlastite odgovornosti u ruandanskom genocidu. Naime, Francuzi su Habyarimanin režim podupirali još 1990., 4 godine prije genocida, kad su pomogli da se prekine prodor RPF-a u glavni grad Kigali. Nakon što je Kagame došao na vlast, optužbe protiv Francuza su konstantna stvar, tako da prekidanje diplomatskih odnosa samo slijedi standardni obrazac ponašanja.

No, pitanje je koliko je Kagameu pametno forsirati cijelu priču. UN je još 2000. godine javnosti otkrio interni memorandum koji je implicirao Kagamea i njegove Tutsi borce da su odgovorni za rušenje predsjedničkog zrakoplova. Kasnije je Michael Hourigan, koji je vodio UN-ov tim za istragu okolnosti rušenja predsjedničkog zrakoplova, rekao novinarima kako je još 1997. našao dokaze koji su uplitali Kagamea, ali je istraga prekinuta s vrha netom nakon što je o tome izvijestio nadređene. Tada je ta odluka bila razumljiva. Naime, u jeku genocida i međunarodnog suda bi vijest da je Kagame odgovoran za čin koji je potaknuo najveći genocid svog vremena vjerojatno bacila Ruandu u novi građanski rat, čije posljedice nitko nije mogao predvidjeti.

10 godina kasnije stvar je malo opasnija po Kagamea, tako da će biti zanimljivo vidjeti što će proizaći iz priče koja predstavlja vjerojatno najveći propust i najveću sramotu UN-a ikad.

J.D.

Pročitajte više