Rupel: Koridor za Koper možda ispao greškom

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel zatražio je u ponedjeljak od Bruxellesa da ponovno razmotri pitanje gradnje drugog kolosijeka željezničke pruge KoperDivača, koji je ispao s liste prioritetnih pravaca koje je spremna suzfinancirati Europska unija. L

"Otvorio sam to pitanje jer su neki projekti s liste otpali greškom. Zbog pozitivnih utjecaja na unutarnje tržište Europske unije na popis treba uključiti i taj projekt", rekao je Rupel u Bruxellesu, gdje se održava zasjedanje ministara vanjskih poslova EU-a.

Šef slovenske diplomacije je povezivanje jedine slovenske luke s "koridorom 5", koji vodi od Francuske preko Italije i Slovenije do Mađarske, ocijenio vrlo važnim zbog uloge Slovenije u povezivanju Istoka i Zapada i zbog kombiniranja pomorskog i suhozemnog prometa.

Slovenska oporba je zbog ispadanja Kopra s europske liste izrekla vladi niz primjedaba, ocijenivši njezinu prometnu politiku "katastrofalnom". Najveća oporbena stranka Slovenski Demokrati (SDS) smatraju da Kopar u idućih 15 godina zbog toga može izgubiti na sadašnjoj važnosti u korist Rijeke i Ploča.

(Hina) fl rb

Pročitajte više