Rupel: Neće biti većih promjena u prijedlogu zaključaka o Hrvatskoj

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu kako očekuje da će Europsko vijeće na sastanku potkraj tjedna u Bruxellesu "bez većih promjena" prihvatiti prijedlog zaključaka kojima se Hrvatskoj odobrava kandidatski status i prema kojemu bi pregovore o punopravnom članstvu trebala započeti početkom sljedeće godine.

"Čini mi se da ne treba očekivati nikakvih većih promjena usuglašenog prijedloga zaključaka", izjavio je Rupel koji je sudjelovao na sastanku Vijeća ministara EU-a u Luxembourgu.

Ministri vanjskih poslova 25 zemalja članica u ponedjeljak su u Luxembourgu Europskom vijeću bez ikakvih izmjena proslijedili prijedlog zaključaka o Hrvatskoj koji je usuglašen prošlog četvrtka na razini veleposlanika zemalja članica. Prema tom prijedlogu Hrvatska postaje službeno kandidat, a pregovori o članstvu trebali bi početi početkom sljedeće godine.

Europsko vijeće, koje čine šefovi država ili vlada zemalja EU-a okupit će se u četvrtak i petak na summitu u Bruxellesu.

"Bitno je to da će Hrvatska na tom sastanku postati kandidat za članstvo, a također je spomenut i datum početka pregovora, što je za Hrvatsku vrlo dobro i vrlo važno i što sve nas u Sloveniji raduje", rekao je Rupel.

"Nadamo se da će Hrvatska brzo napredovati i da će uskoro postati članicom EU-a pri čemu će morati ispuniti iste kriterije koji su vrijedili i za druge zemlje kandidate", dodao je slovenski šef diplomacije.

Rupel je izrazio zadovoljstvo činjenicom što je u prijedlog zaključaka ušao dogovor državnih tajnika Hrvatske, Italije i Slovenije o Zaštićenoj ekološko-ribolovnoj zoni (ZERP) u Jadranu.

"Došli smo do zadovoljavajućeg rješenja na tu temu zajedno s Komisijom, irskim predsjedništvom, Italijom i Hrvatskom da ta zona ne vrijedi za članice EU-a ni u kojem pogledu", rekao je Rupel.

(Hina) xsv ydgk

Pročitajte više