Rupel: Nema promjena u stajalištu EU-a o pregovorima s Hrvatskom

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da u stajalištima članica EU-a prema početku pregovora s Hrvatskom nema nikakvih promjena.

"Zasad nema nikakve promjene, ostaje zahtjev i uvjet da Hrvatska intenzivnije surađuje s Haškim sudom. Imam dojam da države članice neće odstupiti i predomisliti se oko toga pitanja", rekao je Rupel u izjavi hrvatskim novinarima.

Rupel je dodao da se o Hrvatskoj, koja službeno nije bila na dnevnom redu, razgovaralo neformalno u pauzi sastanka Vijeća ministara.

Dodao je da će Vijeće ministara zadnju raspravu o Hrvatskoj imati dan prije zakazanog početka pregovora, 16. ožujka u Bruxellesu.

Također je ponovio da "Slovenija želi da Hrvatska što prije ukloni prepreke koje stoje na putu za početak pregovora i spremna je pomagati kako bi se to dogodilo".

Očekuje se da će ministri vanjskih poslova EU-a nakon završetka svog redovitog mjesečnog sastanka u ponedjeljak usvojiti zaključke u kojima bi trebali pozvati Hrvatsku da poduzme nužne korake za uspostavu pune suradnje s Haškim sudom i ponoviti da preostali optuženik mora što prije biti lociran i prebačen u Den Haag.

Odluku o tome hoće li pregovori započeti, kako je predviđeno 17. ožujka, ili će biti odgođeni, Vijeće EU-a trebalo bi donijeti dan ranije, 16. ožujka.


Pročitajte više