Rupel ostaje u vladi premijera Ropa

Ostanak Dimitrija Rupela u slovenskoj vladi, na dužnosti ministra vanjskih poslova, ovisit će o Rupelovoj sposobnosti da surađuje s budućom ministricom pravosuđa Zdenkom Cerar, izjavio je u petak premijer Anton Rop za Slovenski radio. L

Rop je rekao da je s Rupelom "dobro surađivao na području vanjske politike", a potom komentirao animozitet u odnosima Rupel -Cerar, koja je prošle godine dopustila pokretanje predistražnog postupka protiv Rupela zbog pokušaja osnivanja privatne diplomatske akademije. Nitko ne može biti izuzet od zakonske procedure bez obzira na funkciju, položaj i stranku, rekao je Rop.

On je najavio da će parlament idućeg tjedna na posebnom zasjedanju glasovati o izboru pet novih ministara u njegovoj vladi, i to "u paketu", kako bi se izbjegle razlike u gledanjima na predloženu ministricu pravosuđa Zdenku Cerar čiju je kandidaturu osporio ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel.

Slovenski radio u petak je, u posebnom komentaru zagrebačkog dopisnika Drage Balažica, potvrdio da je Rupel uistinu nakon susreta s hrvatskim ministrom Žužulom u Ljubljani rekao da je moguće naći tehnički okvir za arbitražu o granici do kraja godine, što je Rupel kasnije bio prisiljen demantirati zbog pritisaka premijera Ropa i vlastite stranke. Istina je da je Rupel o arbitraži govorio uz ograde, ali je istina i to da je ispao naivan u odnosu sa Žužulom s kojim je prijatelj, isto kao što je istina da se prema ranijem hrvatskom ministru Piculi odnosio "pokroviteljski" makar su odnose spašavali premijeri, a ne tadašnji ministri vanjskih poslova.

Hrvatske reakcije na najnovije Rupelove i Ropove izjave u kojima tvrde da je riječ o povlačenju Ljubljane na ranije "tvrde" pozicije kojima problem pokušava "politizirati" očekivane su iako su Hrvati zapravo Rupelov ponuđeni prst iskoristili uzevši cijelu ruku, kaže u komentaru Balažic.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više