Rupel prihvaća potrebu dijaloga sa Zagrebom o Jadranu

SLOVENSKI ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel pozdravio je u petak stajališta Bruxellesa o potrebi dijaloga sa Hrvatskom glede spora nastalog hrvatskim najavama o proširenju jurisdikcije u Jadranskom moru.

On je istodobno ponovio službeno stajalište Ljubljane da Slovenija "kao država ima pravo na izlaz na otvoreno more" i da "jednostrani potezi Zagreba" nisu prihvatljivi Ljubljani.

Prema priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom u petak, Rupel je nedavno primio pismo u kojemu su ga europski predstavnik za vanjsku politiku Javier Solana, povjerenik za vanjske odnose Chris Patten i povjerenik za širenje EU-a Guenter Verheugen obavijestili o svojim stajalištima u pogledu spora, odgovarajući tako na njegovo traženje da kažu što misle o hrvatskim namjerama u Jadranu.

"Predstavnici EU-a su napisali da razumiju brigu Slovenije u pogledu takvih planova, te da EU veliko značenje pripisuje rješavanju takvih pitanja na temelju konstruktivnog dijaloga", kaže se u priopćenju slovenskog MVP-a, koji dodaje kako je takvo stajalište europskih dužnosnika "u skladu sa slovenskim očekivanjima".

Rupel navodi da su Solana, Patten i Verheugen u svom pismu pozdravili i sastanak slovenskih i hrvatskih predstavnika održan u utorak u Šmarješkim Toplicama, kao način da dvije vlade u dijalogu dođu do obostrano prihvatljivih rješenje, te podsjetili na skorašnju konferenciju o održivom razvoju ribolova u Sredozemlju koja će se održati u veneciji.

Rupel uz to navodi da Slovenija podržava europsku politiku na području ekologija i ribarstva, ali da ne može prihvatiti hrvatsko osporavanje "prava" Slovenije na izlaz na otvoreno more.

"Republika Slovenija kao država s pravom na neposredni teritorijalni izlaz na otvoreno more sa zadovoljstvom konstatira da se Europska komisija i Vijeće ministara EU-a slažu da je u ravnopravnom dijalogu potrebno naći rješenja koja će biti prihvatljiva za obje strane i da jednostrani akti nisu poželjni", kaže se u priopćenju.

Pročitajte više