Rusi o rafineriji: Nemamo podatke koji pokazuju da zagađujemo zrak u Hrvatskoj

"MI NISMO vidjeli niti jednu analizu i nama nitko nije dokazao da smo u određenom dijelu BiH ili Hrvatske zagadili zrak. Nikad nitko nije izašao sa službenim podacima i dokazao da rafinerija zagađuje zrak preko dozvoljenih normi", izjavio je jučer za banjalučke Nezavisne novine Jurij Smirnov, zamjenik glavnog ravnatelja ruskog Zarubežnjefta.

Požar koji je krajem prošlog tjedna  izbio u rafineriji u Bosanskom Brodu u kojem je ozlijeđeno troje radnika nazvao je samo manjim incidentom koji je riješen za desetak minuta. Dodao je da će tome ipak posvetiti veliku pažnju te da je već održan sastanak između stručnjaka svih njihovih kompanija, na kojem se raspravljalo o ekološkim i sigurnosnim pitanjima.

U intervjuu za Nezavisne novine nije zaboravio spomenuti kako se u rafineriji u Bosanskom Brodu redovito provode analize ispušnih plinova iz procesnih peći i energane, te da te kontrole dokazuju da je sve u dozvoljenim normama. Tvrdi i kako je ruski Zarubežnjeft u brodsku rafineriju uložio 50 milijuna eura u proizvodni dio koji je važan za ekologiju, a namjera im je uložiti još 70 milijuna eura.

Pročitajte više