Rusija i Egipat dogovorili nuklearnu suradnju

SPORAZUM o civilnoj nuklearnoj sferi, koji su jučer potpisale Rusija i Egipat, dodijelio je ruskim kompanijama ulogu u nadmetanjima  za gradnju nuklearnih elektrana u Egiptu.

U rezidenciji ruskog predsjednika na zalazu, Vladimira Putina, dogovoren je, zajedno sa egipatskim predsjednikom Hosnijem Mubarakom taj sporazum koji omogućuje "bogatiju" daljnju suradnju, donose nam ruski mediji.

Ugovor, koji su potpisali ruski i egipatski nuklearni šefovi - Sergei Kiriljenko i Hassan Younes, također predviđa obuku osoblja za rad u nuklearnim zdanjima u Egiptu, te dostatne zalihe nuklearnog goriva za obje zemlje.

Planovi za gradnju prve, od ukupno četiri nuklearne elektrane u Egiptu, trebali bi biti objavljeni tijekom godine, a procjenjuje se da će njena izgradnja dosegnuti 2 milijarde dolara.

Rusija se, naravno, nada osvajanju prvog mjesta u nadmetanju, jer bi na taj način smanjila svoju ovisnost o nafti i plinu.

Osim nuklearnih tema, predstavnici su iskoristili nalazak i za razgovor o potrebi povezivanja Egipta i Rusije u zajedničku posredničku ulogu u smirivanju izraelsko - palestinske napetosti.

A.P.
Foto: AFP

Pročitajte više