Rusija i SAD u Češkoj potpisuju novi sporazum o nuklearnom naoružanju

POTPIS novoga američko-ruskoga sporazuma o nuklearnom naoružanju, koji će naslijediti sporazum Start, biti će potpisanu  Češkoj, objavilo je danas češko ministarstvo vanjskih poslova. Prema službenoj objavi, datum potpisa još nije određen, ali češki mediji navode neslužbene informacije iz ruskoga veleposlanstva u Pragu prema kojem će do potpisa doći 8. travnja.

Francuska novinska agencija AFP prenosi objavu češke televizije TV Nova koja je najavila da će sporazum biti potpisan početkom travnja. Strane tiskovne agencije navode neimenovane izvore iz Kremlja prema kojem su Rusija i SAD postigli dogovor o svim dokumentima glede nasljednika sporazuma Start. Glasnogovornik Bijele kuće, Robert Gibbs ipak zasad nije potvrdio informacije da je novi sporazum dogovoren te da se samo čeka njegovo potpisivanje.

Novi sporazum o kojem su SAD i Rusija raspravljale u Ženevi, naslijedit će ugovor Star koji je istekao u prosincu 2009. godine. Predsjednici SAD-a i Rusije, Barack Obama i Dmitrij Medvjedev su se prošle godine dogovorili da je cilj novoga sporazuma smanjiti broj bojevih glava sa 2.200 na između 1.500 i 1.657.

Pročitajte više